„Flurona”, infecţia simultană cu gripă și coronavirus, tot mai aproape de România! Cât e de periculoasă?



Din ce în ce mai multe cazuri de Flurona sunt raportate în apropierea țării noastre. Până acum, cazuri de Flurona au fost detectate în Ungaria, Spania şi Israel.


Recent, Ungaria a raportat primele cazuri de infectare simultană cu gripă şi cu coronavirusul SARS-CoV-2, o combinaţie denumită "flurona", creată din alăturarea cuvintelor "flu" (gripă în engleză) şi corona.

Cât de periculoasă poate fi Flurona

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Capitală, a declarat la Digi 24 că e posibil să avem puține cazuri de co-infecții pentru că avem vaccinuri pentru ambele (vaccin antigripal și ser împotrvia COVID-19)

"Există posibilitatea să apară infecții concomitente, acest caz din Israel a atras atenția pentru că este primul caz foarte bine documentat. Având în vedere că ne aflăm în sezon de gripă sezonieră există posibilitatea să apară și astfel de cazuri concomitent cu Covid. Nu ar fi ceva ieșit din comun să apară infecții concomitente, asta înseamnă o gazdă cu imunitatea deficitară. Pot apărea oricare dintre complicațiile acestor boli", a declarat Simin Florescu.

"Pentru gripă, vaccinarea e în uz de foarte mulți ani, nu ar trebui să se oprească în anii pandemici. Este recomandată vaccinarea pentru ambele tipuri de infecții, ambele sunt infecții respiratorii", a afirmat medicul.

Cum se manifestă Flurona

Cele două boli se manifestă asemănător, ambele sunt virale şi provoacă dificultăţi de respiraţie, deoarece ambele atacă tractul respirator superior.   

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă pot exista doi patogeni într-un organism, spun specialiștii. Deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât forma de COVID-19 singură. Îngrijorător este posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor.

Primele cazuri de Flurona depistate în Ungaria 

În Ungaria au fost detectate primele cazuri de infectare simultană cu gripă şi cu coronavirusul SARS-CoV-2. În urmă cu doar câteva zile, Israelul a raportat oficial primul caz din lume de „Flurona” - o femeie nevaccinată, care a născut recent.

Laboratorul privat Neumann Labs din Ungaria a identificat două cazuri de flurona la doi tineri cu vârste de sub 30 de ani. Deşi Ungaria a lansat în urmă cu un an un program accelerat de imunizare a populaţiei, utilizând inclusiv vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană, precum cel chinezesc Sinopharm şi cel rusesc Sputnik V, nivelul de vaccinare a stagnat.

În prezent, doar 62 la sută din populaţie a fost vaccinată cu schema completă, în timp ce 33 la sută a primit şi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

Israelul a raportat primul caz de Flurona din lume

Primul caz de „Flurona” la nivel mondial a fost raportat oficial în Israel. Este vorba despre o femeie nevaccinată, care a născut recent, a relatat publicația israeliană Ynet pe 31 decembrie 2021. 

Experții în sănătate din Israel consideră însă că mai sunt și alți pacienți care au dezvoltat deja „Flurona”, dar nu au fost încă diagnosticați.

Spania, a doua țară din lume care confimă cazuri de Flurona, după Israel

Regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de „Flurona”. Spania trece acum prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% în toată Spania şi de peste 37% numai în regiunea Catalonia.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies