Vești bune în contextul unui nou val al pandemiei! Tratament eficient împotriva subvariantelor Omicron, dezvoltat de AstraZeneca


Compania AstraZeneca a anunțat rezultatul unui nou studiu privind eficiența cocktailului de anticorpi pe care l-a dezvoltat împotriva variantelor Omicron, inclusiv a subvariantei BA.2, care este mai contagioasă.


Combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită Evusheld de la AstraZeneca neutralizează subvariantele Omicron.

Producătorul de medicamente anglo-suedez a declarat în decembrie că un alt studiu de laborator a constatat că Evusheld a păstrat activitatea neutralizantă împotriva Omicron.

Evusheld a fost testat împotriva subvariantelor BA.1, BA.1.1 şi BA.2 ale Omicron.

Terapia a redus cantitatea de virus detectată în probe, încărcătura virală, a tuturor subvariantelor Omicron testate în plămânii șoarecilor, a precizat AstraZeneca.

De asemenea, s-a constatat că limitează inflamaţia din plămâni, un simptom critic în cazul infecţiilor severe cu COVID-19.

Descoperirile sprijină ideea că Evusheld poate fi o opţiune importantă pentru a ajuta la protejarea pacienţilor vulnerabili, cum ar fi cei imunocompromişi, care s-ar putea confrunta cu rezultate slabe dacă s-ar infecta cu COVID-19”, a declarat John Perez, şeful departamentului de terapii imune din cadrul AstraZeneca.

Anunțul vine în contextul în care, recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron ar putea cauza un nou val al pandemiei, în contextul relaxării restricțiilor și al scăderii testării.

Reduce riscul de apariție cu 77%

Evusheld a redus riscul de apariție a COVID-19 simptomatic cu 77% în cadrul studiilor realizate de Universitatea Washington din Statele Unite.

Cum acționează Evusheld

S-a demonstrat că Evusheld salvează vieți și previne progresia bolii atunci când este administrat în termen de o săptămână de la primele simptome. Evusheld conţine anticorpi produşi în laborator, concepuţi să rămână în organism timp de luni de zile pentru a combate virusul în cazul unei infecţii.

Evusheld, cunoscut anterior ca AZD7442, este o combinație formată din substanțele tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen).

Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina spike, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție. Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei care cauzează boala, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă.

Prin combinarea a doi anticorpi deosebit de puternici cu acțiuni diferite și complementare împotriva virusului, Evusheld a fost conceput pentru a evita potențiala rezistență la tratament a noilor variante SARS-CoV-2.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies