Vaccinurile Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron, autorizate de EMA. Care sunt efectele secundare 


Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinurile anti-Covid-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron.


Astfel, țările din Uniunea Europeană se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.

Vaccinuri mai bine ţintite şi mai eficiente

Serurile actualizate au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2. EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva Covid-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Efecte secundare uşoare

Efectele secundare observate la vaccinurile adaptate sunt comparabile cu cele observate la vaccinurile originale şi sunt, în general, uşoare şi de scurtă durată.

Omicron și subvariantele sale

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante de-a lungul anului 2022, înlocuind rapid variantele precedente Alpha şi Delta.Toate variantele de Omicron au tendinţa de a produce o evoluţie mai benignă a bolii, întrucât se instalează mai puţin în plămâni şi mai mult în căile nazale superioare, provocând simptome precum febră, oboseală şi pierderea mirosului.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies