Unde te poți vaccina cu serul anti-COVID adaptat la Omicron: lista completă a centrelor din țară


Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor de vaccinare din România în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech)


Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte

Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil în centrele de vaccinare și, la cerere, la medicii de familie. Solicită vaccinarea la medicul tău de familie sau adresează-te celui mai apropiat centru de vaccinare! Aici lista națională a centrelor de vaccinare COVID-19

 

Cum funcționează Comirnaty Original/Omicron BA.4-5

Vaccinurile adaptate funcționează în același mod ca și vaccinurile originale. Acestea lucrează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19.

Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 conține molecule numite ARNm care au instrucțiuni pentru fabricarea proteinelor spike ale tulpinii originale de SARS-CoV-2 și subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5. Proteina spike este o proteină de la suprafața virusului de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului și poate diferi între variantele virusului.

Proteinele spike din subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 sunt identice. Prin adaptarea vaccinurilor, scopul este de a extinde protecția împotriva diferitelor variante.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteinele spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi acele proteine ca străine și va activa apărarea naturală - anticorpi și celule T - împotriva lor.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul, sistemul imunitar va recunoaște proteinele de la suprafața sa și va fi pregătit să atace virusul. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 acționând împreună pentru a ucide virusul, prevenind intrarea acestuia în celulele corpului și distrugându-le pe cele infectate.

Moleculele de ARNm din vaccinuri nu rămân în organism, ci sunt descompuse la scurt timp după vaccinare.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies