Un bărbat s-a vaccinat de cel puțin 10 ori într-o zi. Ce a pățit și de ce a recurs la acest gest?


Un bărbat s-ar fi vaccinat împotriva Covid-19 de până la 10 ori într-o singură zi. Aceasta a mers în mai multe centre de vaccinare și a solicitat să i se administreze serul. Cazul a intrat în atenția Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă, care a deschis o anchetă.


Persoana din Noua Zeelandă s-a vaccinat în numele altor persoane și a fost plătit pentru aceste inoculări. Ministerul nu a dorit să confirme locul în care a avut loc incidentul

Oamenilor din Noua Zeelandă nu li se cere un act de identitate când se vaccinează.

Multe dintre companiile şi centrele din ţară utilizează un certificat de vaccinare naţional care permite accesul doar persoanelor vaccinate cu schema completă.

Astrid Koornneef, managerul grupului de operațiuni pentru programul de vaccinare Covid-19, a declarat că Ministerul Sănătății a luat la cunoștință acest caz și îl ia foarte în serios.

„Luăm această problemă foarte în serios. Suntem foarte îngrijorați de această situație și colaborăm cu agențiile competente. Dacă știți pe cineva care a primit mai multe doze de vaccin decât cele recomandate, trebuie să solicite consiliere clinică cât mai curând posibil", a spus Astrid Koornneef.

Profesorul Nikki Turner, de la Universitatea Auckland, director medical al Centrului consultativ pentru imunizare, a declarat că nu există date privind siguranța administrării unui număr atât de mare de vaccinuri într-o singură zi.

„Vaccinul Comirnaty, cel pe care îl folosim, este conceput pe baza datelor clinice timpurii care stabilesc cantitatea potrivită pentru a oferi un răspuns imunitar bun. Noi știm că un vaccin cu o doză mare creează mai multe efecte secundare”, a spus profesorul.

Specialiștii consideră că bărbatul va avea de suferit în următoarele zile. Răspunsul imunitar general al organismului îi va provoca neplăceri precum: frisoane, dureri musculare, febră, greață, dureri de cap.

Vaccinarea în Noua Zeelandă

Rata de vaccinare anti-COVID cu schema completă în țara cu aproximativ 5 milioane de locuitori este de circa 89%. De la începutul pandemiei, în Noua Zeelandă au fost raportate aproximativ 12.500 de cazuri de infectare și 46 de decese asociate COVID-19.

Noua Zeelandă a fost un exemplu de gestionare bună a pandemiei de coronavirus – țara a controlat transmiterea virusului fără probleme până ce o epidemie provocată de varianta Delta a dus la o creștere serioasă a numărului de cazuri.

Ce este Comirnaty și pentru ce se utilizează?

Comirnaty este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani.

Comirnaty conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Comirnaty nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19.

Cum se utilizează Comirnaty?

Comirnaty se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de 3 săptămâni.

Cum acționează Comirnaty?

Comirnaty acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului.

Când se administrează vaccinul unei persoane, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca.

Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta.

Molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după vaccinare.

Care sunt riscurile asociate cu Comirnaty?

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Comirnaty au fost, de obicei, ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare. Acestea au cuprins durere și umflare la locul injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare și de articulații, frisoane, febră și diaree și s-au manifestat la mai mult de 1 persoană din 10.

Mai puțin de 1 persoană din 10 au prezentat înroșire la locul injecției, greață și vărsături. Printre reacțiile adverse mai puțin frecvente (care afectează mai puțin de 1 persoană din 100) se numără mâncărime la locul injecției, durere la nivelul brațului în care s-a injectat vaccinul, ganglioni limfatici măriți, tulburări de somn, stare generală de rău și reacții alergice (precum erupții pe piele, mâncărime, erupții pe piele însoțite de mâncărime și umflături rapide sub piele). În cazuri rare, la mai puțin de 1 persoană din 1 000, a apărut slăbiciune musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică acută sau paralizie).

Au apărut reacții alergice asociate cu Comirnaty, inclusiv un număr foarte mic de cazuri de reacții alergice severe (anafilaxie). Asemenea tuturor vaccinurilor, Comirnaty trebuie administrat sub strictă supraveghere medicală, având la dispoziție tratamentul medical corespunzător. (vaccinare-covid.gov.ro)

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Motivul pentru care ciupercile sunt alimentul perfect. Când se adaugă ulei sau unt,...
Otita medie apare după o răceală. Medic: „Această inflamație și infecție...
Mișcarea previne aritmiile cardiace, adică palpitațiile. Ce fel de mișcare trebuie...
În legumele congelate găsim de patru ori mai multă vitamina C decât în cele proaspete....
Inteligența artificială ne ajută să punem un implant dentar fără incizii
La 40 de ani, aproape toți oamenii au măcar un dinte pierdut. Când trebuie făcută...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies