În prezent, telefoanele mobile sunt în mare parte neglijate din perspectiva biosecurității, deși ajută la răspândirea virusurilor precum gripa și SARS-CoV-2. Telefoanele mobile contaminate permit agenților patogeni să treacă ușor de… granițe.
Virusurile pot rămâne cu capacitate infecțioasă, pe suprafețe, între ore și zile până la săptămâni. Dacă o persoană este infectată cu SARS-CoV-2 și telefonul său mobil este contaminat. Virusul se poate răspândi de la telefon la alte persoane prin contact direct sau indirect. Telefoanele mobile și alte sisteme cu ecran tactil (digital) – cum ar fi la ghișeele de check-in la aeroport și ecranele de divertisment în timpul zborului – ar putea contribui la răspândirea rapidă a SARS COV-2 pe tot globul.
De ce telefoanele sunt atât de des contaminate?
Telefoanele sunt purtătorii ideali ai bolii. Vorbim în mod regulat la telefon și depunem microorganismele prin picături. De multe ori, avem lângă noi telefonul când mâncăm, ceea ce duce la depunerea de particule organice (nutrienți), care ajută microorganismele să prospere.
Multe persoane le folosesc și în băi ori la toaletă, ceea ce duce ușor la contaminarea cu fecale. Deseori, oferă un mediu controlat de temperatură, care ajută agenții patogeni să supraviețuiască. Aceasta deoarece sunt transportate în buzunare (unde microorganismele au parte de căldura corporală).
Toate datele oficiale ne spun să ne spălăm frecvent pe mâini și să păstrăm distanța socială. De asemenea, să desinfectăm suprafețele de lucru. Dar nu pun accent pe desinfectarea telefoanelor mobile. În ciuda acestor informații:
• Oamenii își ating telefoanele mobile, în medie, timp de trei ore în fiecare zi, adică peste 5000 de apăsări
• Spre deosebire de mâini, dispozitivele mobile nu sunt spălate regulat
Telefonul trebuie dezinfectat:
• după ce vă spălați mâinile, ștergeți și ecranul telefonului cu alcool izopropilic 70%
• după ce vă duceți la toaletă (dacă ați fost cu telefonul la baie)
• după ce mâncați (dacă l-ați ținut lângă dvs.)
• după ce ați fost într-un spațiu public
Stadioanele, cel mai mare risc
Chiar dacă acum sunt interzise, concertele ori meciurile pe stadion înseamnă un imens nor biologic. Oamenii care cântă, țipă, scandează, strigă aruncă în aer miliarde de picaturi respiratorii. Picăturile pot conţin microbi, care transmit boli. Prin evaporare, sunt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici (1–10 μm în diametru), uscate. Aceastea pot rămâne în aer perioade lungi de timp.
Așa se transmit boli infecțioase de la un individ la altul, prin intermediul aerului. Iar la un concert sau pe stadion, vorbim de nori de aerosoli, de dimensiuni uriașe, care infectează toți participanții. Și telefoanele acestora! Persoanele din public se duc apoi în familii și în comunități. Tocmai am descris dezastrul biologic, care s-a întâmplat în nordul Italiei, unde infectările au început să apară după… un meci de fotbal.