Șeful Moderna:"Vom avea nevoie de rapeluri în toamna lui 2022 și după! Va trebui să trăim cu asta”


"Virusul nu va dispărea!", acesta este avertismentul directorului executiv al companiei Moderna, în contextul în care numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere în toată lumea pe fondul răspândirii variantei Omicron.


Stephane Bancel, șeful Moderna, avertizează că oamenii vor avea nevoie de a patra doză de vaccin anti-Covid la toamnă. Și directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat luna trecută pentru CNBC că oamenii vor avea probabil nevoie de o a patra doză mai devreme decât era de așteptat din cauza virulenței Omicron.

Eficacitatea dozelor booster împotriva Covid-19 va scădea în timp, iar oamenii vor avea nevoie de a patra doză la toamnă pentru a-și crește protecția.

Cei care și-au primit doza de rapel toamna trecută vor avea cel mai probabil protecție pentru a trece cu bine iarna, când numărul infecțiilor crește în timp ce oamenii se adună în spații închise.

Cu toate acestea, Stephane Bancel a spus că eficacitatea dozelor booster va scădea probabil în decurs de câteva luni, similar cu ceea ce s-a întâmplat cu primele două doze.

”Cred că vom avea nevoie de rapeluri în toamna lui 2022 și după. (…) Credem că acest virus nu va dispărea. Va trebui să trăim cu asta”, a declarat CEO-ul Moderna.

Vârstnicii sau persoanele care suferă de alte probleme de sănătate vor avea, probabil, nevoie să se vaccineze anual anti-COVID.

Eficiența dozelor booster

Potrivit unor date preliminare publicate recent de compania Moderna, doza booster de 50 de micrograme a dus la o creștere e 37 de ori a nivelului de anticorpi care asigură protecția în fața Omicron, în timp ce o doză de 100 de micrograme crește nivelul de 83 de ori.

Datele din Regatul Unit au descoperit că vaccinurile în două doze de la Moderna și Pfizer sunt doar aproximativ 10% eficiente în prevenirea infecției simptomatice cu Omicron la 20 de săptămâni după a doua doză.

Același studiu, publicat de Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a constatat că dozele de rapel sunt eficiente cu până la 75% în prevenirea infecției simptomatice la două săptămâni după administrarea vaccinului.

Cu toate acestea, eficacitatea rapelurilor începe să scadă după aproximativ patru săptămâni, potrivit studiului.

Boosters-urile au avut o eficiență de 55% până la 70% în prevenirea infecției în săptămânile cinci până la nouă și de 40% până la 50% eficiente la 10 săptămâni după administrarea vaccinului.

„Nu putem vaccina planeta la fiecare șase luni”

 Pe de altă parte, Andrew Pollard, unul dintre creatorii vaccinului COVID Oxford/AstraZeneca, a declarat recent că administrarea unei doze de vaccin la fiecare jumătate de an nu este o idee „sustenabilă”.

Doza 4 în Israel

Israelul a început deja vaccinarea cu doza a patra în cadrul unui test clinic, ulterior a aprobat administarea dozei și în cazul persoanelor imunocompromise. Serul folosit este cel produs de Pfizer/BioNTech.

SUA scurtează la 5 luni perioada de administrare a dozei booster de la Moderna

Americanii de peste 18 ani care au încheiat schema inițială de vaccinare anti-COVID cu serul produs de Moderna vor putea primi doza booster cu același ser la cel puțin cinci luni de la a doua doză, în loc de șase, a anunțat vineri Administraţia pentru alimente şi medicamente a Statelor Unite (FDA).

Scurtarea perioadei de așteptare atât pentru doza booster de la Pfizer, cât și pentru cea de laModerna arată urgența de a administra rapelurile, pe măsură ce varianta foarte contagioasă Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent în toată ţara, iar mai multe studii au susținut că protecția în fața tulpinii crește după a treia doză.

OMS: Vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficiente!

Reprezentanții OMS dau asigurări că vaccinurile care există împotriva COVID-19 „funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent", în urma răspândirii tulpinii Omicron, care a infectat multe persoane vaccinate.

"Vaccinurile continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor”. Aceste declarații vin în condițiile în varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală....
Medicii ORL avertizează că infecțiile recurente pot afecta auzul. Cum se întâmplă...
Cum poți mânca orice, pe săturate, fără să-ți faci rău de sărbători. Micile...
(P) Importanța monitorizării calității somnului. Dr. Bogdan Pascu
Anorexia, o boală foarte periculoasă în rândul tinerilor. Cum se poate trata....
Ce sunt virozele respiratorii la copii și de ce nu sunt recomandate medicamentele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies