Sechelele post-covid de care nu scapi toată viața! Confesiunea tulburătoare a unui român


Mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 rămân cu sechele cum ar fi tusea seacă, durerile de cap, fibroza pulmonară.


Medicii spun că urmările bolii diferă de la o persoană la alta. Nu au o explicație pentru faptul că aceste sechele apar la unele persoane, iar la altele vindecarea este completă. Sunt, deocamdată, prea puține studii despre consecințele bolii.

Problemele de sănătate cel mai des întâlnite după vindecarea de COVID-19 sunt cele pulmonare. Alte probleme post-COVID sunt legate de sistemul neurologic și de cel muscular.

Cu ce sechele grave a rămas un român după infecția cu coronavirus

RO-Vaccinare, platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19, a prezentat pe pagina de Facebook cazul unui român bolnav de Covid care a rămas cu schele grave la un an de la externarea din spital.

Gabriel Toma povestește că boala i-a provocat diabet insulino-dependent, i-a afectat vederea și i-a indus o oboseală cronică care nu se mai termină, dar și afecțiuni cardiace sau dureri de picioare de care nu poate scăpa orice ar face.

Despre starea de oboseală, Gabriel Toma precizează că a reușit să o înlăture cu kinetoterapie, după o evaluare profesionistă într-un cabinet de medicină sportivă cu specialiști foarte buni. Plus un supliment numit Sarcodyn.

De durerile de picioare și amorțeală, însă, nu am scăpat. A încercat balneoterapie, tratamente galvanice, lasere și altele, dar degeab, astfel că va încerca și oxigenoterapia, dar care costă foarte mulți bani.

Un an întreg de recuperare

"Un an... Ieri s-a împlinit un an de când m-am externat... Un an de când am părăsit spitalul învingător în lupta pentru viață dar simțindu-mă mai mult ca un învins... SARS-CoV-2 nu este o glumă... Nu este o simplă răceală, nu este un complot mondial cum mult prea mulți consideră că este.

Un an de luptă pentru a reveni la cel ce am fost. Un an în care viața mea s-a desfășurat axată mai mult pe înlăturarea efectelor bolii decât pe a trăi. Un an de supraviețuire...

Succint, efectele Covid-19 asupra mea:

-vedere deteriorată;

-oboseală;

-dureri ale picioarelor de la genunchi în jos și amorțirea labelor picioarelor;

-probleme cardiace;

-diabet insulino-dependent;

Unde am ajuns după un an de tratamente: port ochelari pentru apropiere, după internare nu am mai fost capabil să citesc altfel. Prin martie am făcut un accident vascular ocular în ochiul stâng. De atunci, fac lunar niște injecții care înlătură cheagurile și am început să văd mai bine. Dar mai durează.

Oboseala am reușit să o înlătur cu kinetoterapie, după o evaluare profesionistă într-un cabinet de medicină sportivă cu specialiști foarte buni. Plus un supliment numit Sarcodyn. De unde nu mă puteam ridica de pe marginea patului, să desfac o sticlă de apă de 0,5 litri, acum pe la 10 km mers pe jos încep să mă resimt. Pot vâsli fără probleme segmente de 2 kilometri, cu un ritm susținut, ceea ce nu reușesc mulți oameni sănătoși. Mișcarea este foarte importantă, exercițiile specifice făcute în urma evaluării., programul cu un instructor de calitate.

De durerile de picioare și amorțeală nu am scăpat. Am încercat balneoterapie, tratamente galvanice, lasere, etc... Nimic. Exact la fel sunt... Voi încerca oxigenoterapie, dar pentru asta sunt necesari bani, mulți bani. Trebuie să mă pregătesc.

Problemele cardiace sunt sub control, am avut un episod de fibrilații paroxistice, iau medicație, este în regulă.

Când am ieșit din spital făceam trei injecții de insulină rapidă după mesele zilei, 8-10 unități. Înainte de somn făceam o insulină lentă de 48 de unități. Am reușit să recuperez mult. Acum iau două comprimate de Glucophage pe zi, plus 15 unități de insulină lentă înainte de somn. Sper să scap de insulină în scurt timp...

Acesta este raportul meu la un an de la externare. După părerea mea, cea mai bună abordare împotriva virusului și bolii sale este vaccinarea. Să riști din încăpățânare să ajungi în situația în care am ajuns eu într-o vreme în care nu exista vaccin, acum că există variante perfecționate, este stupid. Sănătate!” Gabriel Toma.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies