Protecția consumatorilor, mesaj alarmant pentru români: „Peste 61% dintre măștile FFP2 sunt neconforme”


Zilele trecute, autoritățile din România au luat decizia ca masca de protecție să fie din nou purtată în toate spațiile, atât la exterior, cât și la interior, lege care va intra în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie.


Diferența față de măsurile luate în trecut este reprezentată de faptul că măștile textile vor fi interzise, iar românii sunt obligați să poarte doar măști de tip medical sau FFP2. Însă acest lucru i-a făcut pe cei de la InfoCons (Protecția Consumatorilor) să reacționeze.

Printr-un comunicat postat pe site-ul instituției și denumit „Măști FFP2: 61,26% (174) prezente în alertele emise prin Sistemul de Alertă European! Sănătatea populației este în siguranță?!”, InfoCons afirmă că a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de Alertă Rapidă European, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme. Și, conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Iată mai jos ce spun reprezentanții InfoCons:

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

25 % au fost emise de Belgia

18,66 % au fost emise de Germania

9,85 % au fost emise de Romania

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea:

84,50% Republica Populara Chineza

6,33% necunoscuta

4,22 % Turcia

Din punct de vedere al contrafacerii măștilor:

59,50 % nu este cunoscut faptul daca sunt sau nu contrafăcute;

39,08 % sunt contrafăctute;

1,40% nu sunt contrafăcute.

Măștile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevăzute sunt de:

80% (pentru FFP1);

94% (pentru FFP2) ;

99% (pentru FFP3).

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație”, a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies