Numărul cazurilor de COVID a explodat în România! „Este începutul valului 6 pandemic.” Subtulpinile Omicron, dominante


Numărul cazurilor de COVID a explodat în România în ultima săptămână, iar specialiştii vorbesc deja de începutul Valului 6 pandemic.


Vorbim despre un început al unui nou val pandemic, care se bazează pe două subtulpini Omicron, dar care este mult mai redus în România decât în restul Europei, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara.

Medicul pneumolog recomandă prudenţă şi purtarea măştii în locurile aglomerate, precum şi respectarea normelor de igienă cunoscute.

Subtulpinile Omicron, BA4 şi BA5, mult mai contagioase

„Vorbim despre un început de val 6. Din fericire, în România, cel puţin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 şi BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini sunt însă mult mai contagioase, iar aceasta se vede şi în rapiditatea cu care se extinde infecţia. 

Sunt ţări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienţi internaţi în Terapie Intensivă, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău. Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudenţa. Aceasta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanţe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate masca de protecţie. În mijloacele de transport, în magazine şi, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafeţe care pot transmite virusuri.

 Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor şi chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unităţile sanitare”, a explicat dr. Cristian Oancea.

Crește numărul de pacienți internați la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara

6 copii internați în ultimele 48 de ore în secția roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Numărul pacienților care vin pentru evaluare COVID-19 este în creștere, spun cei de la spital.

Cei 6 copii au vârstele cuprinse între 3 luni și 10 ani. 3 dintre ei sunt sugari.

Micuții au formă ușoară de COVID-19 și au fost aduși în spital după ce au fost consultați de medicii de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.

La internare au prezentat un sindrom febril acut. Doi dintre micuți au fost evaluați în cursul zilei de joi și de către specialiștii imagiști ai Spitalului Victor Babeș pentru depistarea unor posibile afecțiuni respiratorii. Unul dintre copilași prezintă o ușoară insuficiență respiratorie, fără a avea însă alți factori de risc. Copiii sunt internați împreună cu unul dintre părinți în zona roșie a secției de Boli Infecțioase.

În același timp, în ultimele zile a crescut numărul pacienților care se prezintă pentru evaluare în urma infectării cu SARS-CoV 2.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies