Noua variantă de Covid, EG.5, se răspândește rapid! Cei care au avut virusul se reinfectează mai ușor


EG5 sau Eris, noua tulpină de SARS-CoV-2, se răspândește rapid în Europa, Asia și America de Nord. Potrivit experților, în țara noastră a început un nou val Covid, iar în toamnă am putea avea şi 30 de mii de cazuri pe săptămână.


Totul despre noua variantă COVID, EG5 sau Eris

Experții internaționali au denumit-o Eris, după planeta pitică descoperită în 2003. În mitologia greacă, Eris este zeița discordiei.  EG5  este o derivație a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron. Reprezintă o altă modificare progresivă a virusului, mai degrabă decât un salt evolutiv major, precum tulpina originală Omicron. În comparație cu părintele său XBB.1.9.2, EG5 are o mutație suplimentară la vârful său, la poziția 465. Această mutație a mai apărut în alte variante de coronavirus. 

Cei care au avut virusul se reinfectează mai ușor

Eris, noua variantă de Covid, îi reinfectează mult mai uşor pe cei care au mai avut infecţia. Şi ajung în spital mai mulţi copii decât variantele de până acum.

Epidemiologii cred că de fapt comportamentul uman este motorul acestei creșteri. Ei indică lucruri precum, căldura record care conduce mai mulți oameni în interior pentru aer condiționat, ceea ce ajută la răspândirea virusului. Călătoriile de vară trimit oameni în afara cercurilor lor sociale normale, care transportă viruși către noi victime.

Eris, noua tulpină de SARS-CoV-2: Principalele simptome

Printre simptomele cele mai frecvente asociate cu noua variantă sunt durerea în gât, scurgeri nazale, tuse seacă, dureri de cap, tuse productivă, nas înfundat, voce răgușită, strănut, dureri musculare, inclusiv alterarea mirosului. Principalele simptome sunt similare variantei Omicron, mai puțin febra.

Cei mai sensibili sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție. Persoanele vulnerabile ar trebui să aibă grijă, mai ales unde este mare aglomerație. Cei care au simptome respiratorii ar trebui să evite colectivitățile, să poarte mască pentru a-i proteja pe ceilalți şi să meargă la doctor pentru diagnostic şi tratamentul potrivit.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

(P) Artroscopia de șold, operația minim invazivă care dă timpul înapoi. “A...
Prevenția, ignorată de români. Deși statul oferă analize gratuite, prea puține...
(P) Ce înseamnă pentru pacienții români să fie tratați într-un Centru de Excelență...
Testele antidrog pot da rezultate false din cauza unor medicamente uzuale. Ce spun...
(P) Chirurgia robotică cu sistemul Da Vinci – precizie, beneficii reale pentru...
De ce nu cer românii ajutor și ce înseamnă, de fapt, tratamentul depresiei. Psihiatru:...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies