Directorul BioNTech:"COVID nu va dispărea curând. Vor veni alte variante"/ CEO-ul Moderna:"Pandemia ar putea fi în faza finală"


Omenirea este acum "din ce în ce mai bine pregătită" să înfrunte noile variante ale SARS-CoV-2, virus alături de care va trebui să trăiască încă mulţi ani de acum încolo.


Este de părere Ugur Sahin, directorul BioNTech, companie farmaceutică aflată la originea primului vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager.

Cercetătorul a declarat: "Vor veni alte variante, întrucât virusul va continua să sufere mutaţii, iar alte variante circulă deja în lume. Dar învăţăm tot mai mult şi suntem din ce în ce mai bine pregătiţi. Trebuie să acceptăm faptul că va trebui să trăim în următorii zece ani alături de virus. Ajungem într-o fază în care societatea înţelege tot mai bine cum să facă faţă virusului".

BioNTech pregăteşte vaccinul pentru Omicron

După primele valuri ale pandemiei, variantele Delta şi apoi Omicron s-au aflat la originea unor noi focare epidemice declanşate în numeroase ţări. BioNTech pregăteşte o nouă versiune adaptată la varianta Omicron. Serul ar putea fi livrat în aprilie sau mai. 

Deși varianta Omicron pare mai contagioasă, în general nu produce îmbolnăviri la fel de grave ca tulpina Delta

CEO-ul Moderna:"Pandemia ar putea fi în faza finală"

Pe de altă parte, CEO-ul Moderna spune că este „rezonabil” să credem că pandemia ar putea fi în faza finală.

Directorul general al Moderna, Stephane Bancel, a declarat că este „rezonabil” să credem că s-ar putea să ne apropiem de fazele finale ale pandemiei.

„Există o șansă de 80% ca, pe măsură ce Omicron evoluează sau virusul SarsCov-2 evoluează, să vedem viruși din ce în ce mai puțin virulenți. Există un alt scenariu de 20% în care vom vedea o următoare mutație, care va fi mai virulentă decât Omicron”.

„Cred că am fost norocoși că Omicron nu a fost foarte virulent, dar totuși vedem mii de oameni care mor în fiecare zi pe planetă din cauza lui”, a spus el.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat în ianuarie că este periculos să se presupună că pandemia se apropie de final. De fapt, el a spus că „nu este nici pe departe încheiată” și a avertizat că vor apărea probabil noi variante pe măsură ce omicron se răspândește rapid pe glob.

A început marea relaxare

Tot mai multe ţări preconizează relaxarea sau au renunţat deja la restricţiile împotriva pandemiei.

Germania şi-a luat angajamentul ca până pe 20 martie să suprime ''o mare parte'' din restricţiile în vigoare în prezent.

Multe ţări europene precum Marea Britanie şi Franţa au renunţat la numite restricţii legate de COVID-19, deşi contextul sanitar este în continuare tensionat. Ţările de Jos au anunţat marţi, iar Austria şi Elveţia miercuri calendarul de revenire progresivă la normalitate.

Norvegia şi Danemarca sunt în faze mai avansate şi au renunţat deja în ultimele săptămâni la cea mai mare parte dintre restricţii.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies