Cum acționează medicamentele antivirale împotriva coronavirusului?


În comparație cu o celulă umană, un virus este infim și nu se poate reproduce singur. Coronavirusul are doar 30 de proteine, în timp ce o singură celulă umană conține peste 20.000 de proteine.


Cum acționează virusul?

Pentru că nu e bine dotat,  virusul întoarce, inteligent, corpul uman împotriva lui însuși. Porțile de intrare într-o celulă umană sunt, în mod normal, blocate pentru invadatorii externi. Coronavirusul folosește propriile proteine drept… chei pentru a deschide aceste „încuietori” și pentru a intra în celule.

Odată ajuns în interior, virusul se leagă de proteinele pe care celula le folosește, în mod normal, pentru propriile sale funcții (de respirație, digestie, excreție). Celula infectată devine… o fabrică pentru coronavirus, care îi consumă, până la urmă, resursele și o omoară.

De ce plămânii sunt vulnerabili?

Celulele pulmonare sunt deosebit de vulnerabile, deoarece au cantități mari de proteine „de blocare” pentru invadatorii externi. Iar virusul  SARS-CoV-2 folosește propriile proteine drept chei tocmai pentru a deschide aceste „încuietori” și pentru a intra în celulele respiratorii.  Există două moduri de luptă.

COVID-19: medicamentele. Primul mod de luptă:

În primul rând, antiviralele pot ataca propriile proteine ale virusului. Îl lasă fără chei. Așa funcționează medicamentul Remdesivir.

Posibilă problemă: virusurile se mută și se schimbă în timp. În viitor, coronavirusul ar putea evolua în moduri, care pot face un medicament ca Remdesivir – inutil. Această cursă de arme între medicamente și visuri este motivul pentru care aveți nevoie de un nou vaccin antigripal în fiecare an.

COVID-19: medicamentele. Al doilea mod de luptă:

Alternativ, un medicament poate funcționa prin blocarea unei proteine virale din interacțiunea cu o proteină umană de care are nevoie. Această abordare are un mare avantaj în dezactivarea virusului, deoarece celula umană nu se schimbă la fel de rapid.

Aceasta este abordarea pe care o adoptă echipa noastră”, spune profesorul Nevan Krogan, Quantitative Biosciences Institute, University of California, San Francisco.  

Primul lucru pe l-am făcut? Am identificat fiecăre parte din fabrica celulară, pe care se bazează coronavirusul pentru a se reproduce. A trebuit să aflăm ce proteine deturnează virusul.  O echipă din laboratorul meu a mers într-o expediție de pescuit molecular în celulele umane. În loc de un vierme pe un cârlig, am folosit proteine virale, cu mici etichete chimice atașate de ele – numite „momeală”. Am pus aceste momeli în celulele umane, cultivate în laborator, și apoi le-am scos pentru a vedea ce am prins. Orice s-a blocat a fost o proteină umană, pe care virusul o deturnează în timpul infecției”, povestește profesorul Nevan Krogan.

Odată ce am avut această listă de ținte moleculare, de care virusul are nevoie ca să supraviețuiască, membrii echipei au încercat să identifice substanțele active cunoscute, care s-ar putea lega de aceste ținte. Ar împiedica astfel virusul să le folosească pentru reproducere. Dacă un medicament poate preveni ca virusul să se copieze în corpul unei persoane, infecția se oprește. 

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Dr Mihail Pautov, despre cum pot pacienții asimptomatici să-i protejeze pe membrii familiei cu care locuiesc

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies