Cercetătorii au descoperit alte animale de companie care pot transmite COVID-19, după ce, în al doilea an de pandemie, s-a demonstrat că pisicile și câinii pot lua boala de la stăpânii lor și o pot retransmite acestora.
Multe animale sunt susceptibile de a lua SARS-CoV-2 de la oameni, dar, până acum, doar nurca s-a dovedit capabilă să-l transmită în direcţia opusă.
Hamsterii pot transmite COVID-19 oamenilor
Hamsterii pot transmite COVID-19 oamenilor şi sunt sursa probabilă a unui focar recent al variantei Delta în Hong Kong, arată un studiu realizat în Asia.
Virologii trag atenția că deşi comerţul cu animale de companie ar putea oferi o cale de răspândire virală, este puţin probabil ca hamsterii să reprezinte o ameninţare reală pentru proprietarii lor, astfel că aceştia nu ar trebui să fie răniţi.
Hamsterii sunt deosebit de vulnerabili la virus, aşa că au fost folosiţi pe scară largă ca model pentru studierea bolii.
O cercetare recentă confirmă că un magazin de animale de companie a fost sursa unui focar de COVID-19 din Hong Kong. Potrivit virusologilor, animăluțele pot transmite COVID-19 oamenilor și au devenit sursa unui focar recent al variantei Delta.
„Atât rezultatele genetice, cât şi cele epidemiologice sugerează cu tărie că au existat două [evenimente] independente de transmitere a virusului de la hamster la om şi că astfel de evenimente pot duce la o transmitere comunitară în continuare”, a spus profesorul Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong, citat de The Guardian.
Descoperirile evidenţiază posibilitatea ca virusul să se răspândească şi la alte specii de animale, oferind oportunitatea de a se dezvolta o nouă mutaţie. Prin urmare, cercetătorii subliniază „nevoia de conştientizare, supraveghere şi implementare a unor politici adecvate de carantină şi control pentru comerţul cu animale de companie”.
Animalele de companie se infectează și ele, dar nu toate
Cercetări experimentale recente arată că pisicile, câinii, dihorii, liliecii, hamsterii și șopârlele se pot infecta cu virusul. Pisicile, dihorii, liliecii și hamsterii pot răspândi, de asemenea, infecția la alte animale din aceeași specie, în mediu de laborator.
Datele din studii sugerează că și câinii se pot infecta, dar s-ar putea să nu răspândească virusul la alți câini la fel de ușor cum o fac pisicile și dihorii. O serie de investigatii au vizat primatele ca modele pentru infecția umană. Macacii rhesus, macacii cynomolgus, grivets și marmosets obișnuiți se pot infecta cu SARS-CoV-2 și se pot îmbolnăvi în laborator. Șoarecii de laborator, porcii, găinile și rațele nu par să se infecteze sau să răspândească infecția, pe baza rezultatelor studiilor.