A început vaccinarea cu doza a 4-a de vaccin anti-COVID. Tot ce trebuie să știi!


S-a dat startul la vaccinarea cu doza numărul 4! Doza a patra de vaccin anti-COVID poate fi solicitată începând de luni de persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager, fiind recomandată în special celor cu vârsta peste 60 de ani.


Ministerul Sănătăţii a precizat că administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de - a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a  persoanele  peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager", a transmis MS. 

Vaccinarea cu doza a 4-a se poate face la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.   Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.    Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, sau de certificatul digital.

Totul despre doza 4 de vaccin

1. Cine poate face doza 4?

Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 se administrează la cerere. Pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19. O altă condiție este să fi făcut anterior vaccin ARN mesager.

2. Unde poți face doza 4?

Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 va putea fi administrată la cerere în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie din România începând de astăzi.

3. Cu ce vaccin se face doza 4?

Doza a patra poate fi făcută în România, deocamdată, doar cu vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer BioNTech.

4. La cât timp după doza 3 se poate administra doza 4?

Doza a patra se poate administra la minimum 4 luni de la efectuarea dozei a treia de vaccin. Asta înseamnă că cei care s-au vaccinat cu a treia doză înainte de jumătatea lunii ianuarie pot face și doza patru, dar doar dacă își doresc, explică Andrei Baciu, președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării împotriva COVID-19 și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

5. Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat anterior cu vaccin AstraZeneca?

Persoanele care nu au toate cele trei doze cu ARN mesager pot face a patra doza - de exemplu, dacă ai făcut doua doze cu Astra Zeneca, iar a treia doză cu vaccin de tip ARN mesager, te poți vaccina acum cu doza 4.

6. Ce se întâmplă dacă te-ai vaccinat anterior cu vaccin Johnson&Johnson?

În acest caz, Ministerul Sănătății nu recomandă încă vaccinarea cu doza suplimentară.

7. Ai nevoie de programare pentru a face doza 4?

Persoanele care solicită vaccinarea cu a patra doză se vor adresa direct centrului de vaccinare și cabinetelor medicilor de familie, cu înregistrarea datelor privind vaccinarea direct în Registrul Electronic Național al Vaccinurilor. Nu este nevoie, așadar, de programare prin platformă, explică Andrei Baciu, președintele CNCAV.

8. Cui este recomandată doza 4 de vaccin?

Efectuarea dozei a patra de vaccin este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, arată Ministerul Sănătății. Oricine dorește și se încadrează în criteriile de mai sus poate face însă, la cerere, doza 4.

9. Care este dovada vaccinării cu doza 4?

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

10. Până când te poți adresa centrelor de vaccinare?

Centrele de vaccinare din afara spitalelor au început deja să se închidă în România. Până la data de 1 iulie te mai poți vaccina în centrele de vaccinare din spitale. De la 1 iulie, campania de vaccinare împotriva COVID-19 se mută integral la medicii de familie.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies