Primul centru privat al memoriei, deschis în București


Clinica Albion Medical din București deschide primul centru privat al memoriei din România - centru de diagnostic, tratament și suport pentru pacienții cu tulburări neurocognitive și membrii familiilor acestora.


Centrul memoriei Albion Medical vine cu o abordare integrată oferind, în regim cu plată sau parțial decontat CAS, servicii medicale și programe complexe care acoperă atât nevoile pacientului cu tulburare neurocognitivă, cât și ale familiei acestuia.

În cadrul Centrului memoriei Albion Medical, este evaluată întreaga stare de sănătate a pacientului, de către o echipă medicală multidisciplinară.

Conceptul de “centru al memoriei” (sau “clinica memoriei”) a apărut în anii ’70 în Statele Unite, s-a extins în Regatul Unit în deceniul următor, ajungând în prezent un concept adoptat internațional, ce definește o instituție de referință pentru asistența pacienților cu afecțiuni neurocognitive, inclusiv boala Alzheimer.

Dezvoltarea centrelor medicale specializate pe tulburările de memorie a avut la bază creșterea incidenței bolii Alzeimer și a altor afecțiuni neurocognitive la nivel global. Aceste patologii au un impact major atât asupra pacientului, cât și asupra membrilor familiei acestuia. Treptat, pe măsură ce boala înaintează, se înregistrează o reducere dramatică a calității vieții întregii familii. 

Pacientul, pe lângă declinul fizic ce se instalează treptat, este afectat și emoțional, resimțind apariția treptată a unui stigmat social. Pe de altă parte, pentru familia pacientului, și mai ales pentru îngrijitorul direct, impactul se manifestă atât fizic (timp, energie investite în îngrijirea pacientului), cât și financiar, social și emoțional.

În țara noastră, în anul 2019, 300.000 de persoane sufereau de demență produsă de boala Alzheimer sau alte afecțiuni neurodegenerative, iar numărul acestora se estimează că se va dubla până în anul 2030, mai ales ca urmare a creșterii permanente a speranței de viață a populației. În majoritatea cazurilor, diagnosticul se stabilește târziu, în stadii avansate ale bolii, reducând șansele stabilirii unui prognostic favorabil legat de evoluția bolii.

În prezent, în România nu există un registru național al pacientilor cu demență. Asistența medicală se desfășoară în cadrul spitalelor de stat și al ambulatoriilor de specialitate (psihiatrie, neurologie, geriatrie-gerontologie) publice sau private, precum și în cadrul cabinetelor de medicină de familie. Pacienții cu dizabilitate avansată primesc servicii de îngrijire în cadrul instituțiilor de tip cămin pentru vârstnici sau servicii de îngrijire la domiciliu. Instituțiile specializate pentru asistența pacienților cu demență sunt rare. 

Prin lansarea Centrului memoriei Albion Medical, aducem pe piața din România pachete personalizate de servicii de diagnostic, tratament și suport pentru pacienții cu boala Alzheimer și alte tulburări neurocognitive, de la cei aflați în stadii incipiente, până la cei cu o degradare accentuată a funcției cognitive.

„O mare problemă la noi în țară este că, deși majoritatea oamenilor cunosc boala Alzheimer și modul în care aceasta se manifestă, puțini sunt cei care înțeleg rolul prevenției în evoluția acestei patologii. În general sunt conștientizate stadiile avansate ale bolii, când semnele sunt evidente și posibilitățile de tratament se limitează. În multe cazuri tulburările neurodegenerative sunt asociate cu o evoluție firească, dată de înaintarea în vârstă, lucru care este total fals. Un diagnostic precoce, stabilit de la primele acuze legate de memorie, ajută mult în controlul evoluției acestei boli.” – dr Mihai Zamfir, coordonator Clinica Albion Medical și Coordonator Centrul memoriei Albion Medical

Centrului memoriei Albion Medical reunește o echipă interdisciplinară, compusă din medici psihiatri, neurologi, asistent medical, psihologi clinicieni, psihoterapeuți și manageri de caz. Printr-o strânsă colaborare între aceștia, pentru fiecare caz în parte, se asigură pacientului și familiei sale soluțiile optime de tratament - farmacologic, non-farmacologic sau combinat. 

În cadrul Centrului memoriei Albion Medical este evaluată întreaga stare de sănătate a pacientului (tulburări cognitive, tulburări mentale asociate, afecțiuni somatice), se stabilește diagnosticul, se oferă consiliere pentru prevenția declinului cognitiv. Totodată, familia beneficiază de suport psihologic personalizat, atât pentru gestionarea procesului de îngrijire a pacientului, cât și pentru păstrarea unui echilibru emoțional de lungă durată.

Abordarea pacientului în contextul familial prin consilierea, simultan și corelat, a pacientului și a persoanelor care se ocupă de îngrijirea sa, ajută la creșterea semnificativă a eficienței tratamentului.

Astfel de centre de memorie, care sprijină atât pacientul, cât și familia sa, sunt bine reprezentate în țările dezvoltate, mai ales în ultimii ani, pe măsură ce incidența bolilor neurodegenerative crește. La noi, conceptul este cunoscut mai mult în lumea medicală. Rolul pe care ni-l asumăm, prin lansarea Centrului memoriei Albion Medical, constă atât în a ghida corect pacientul ce suferă de tulburări de memorie, începând din stadiile incipiente și până la cele avansate, cât și de a contribui activ la creșterea calității vieții persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative și familiilor acestora.” – Dr. Claudiu Cârmaciu, Director Fondator Albion Medical.

Ținând cont de stadiile de evoluție a bolii, Centrul memoriei Albion Medical oferă pacienților patru programe de diagnostic și tratament care sunt personalizate pe nevoile fiecărui pacient în parte, cu maximizarea prognosticului favorabil.

 

PROGRAMUL Proactive Care – program de diagnostic precoce a tulburărilor neurocognitive

Se adresează pacienților care prezintă acuze discrete legate de memorie.

Are ca scop detectarea tulburării cognitive ușoare și excluderea altor tulburări mentale care pot produce scăderea memoriei (depresie, anxietate, burn-out etc.).

Evaluează riscul dezvoltării unei tulburări neurocognitive la pacienții cu vârste de 40-60 ani, dar și la vârste mai înaintate și oferă metode eficiente de prevenție.

 

MEMORY CARE – program de evaluare și diagnostic pentru pacientul cu tulburări neurocognitive și de consiliere a familiei

Se adresează în special pacienților aflați în stadii incipiente sau moderate ale afecțiunii.

Se asigură o evaluare complexă a pacientului și stabilirea diagnosticului tulburării de memorie și al tulburării mentale și de comportament asociate.

Se oferă consiliere familiilor pentru:

o sprijinirea pacientului din punct de vedere cognitiv și al menținerii autonomiei;

o comunicarea adecvată între membrii familiei și pacient, tinând cont de simptomele și de abilitățile de comunicare ale pacientului;

o prevenirea sindromului de epuizare/burn-out la membrii familiei.

 

FAMILY CARE – program personalizat de intervenție pentru pacient și suport pentru familie

Se adresează pacienților aflați în stadii moderate sau avansate ale afecțiunii, care au deja un diagnostic de tulburare neurocognitivă.

Are ca scop păstrarea sănătății mentale și fizice precum și asigurarea autonomiei pacientului pe durata îngrijirii.

Vine în sprijinul membrilor familiei pacientului pentru adaptarea la situația de boală a pacientului și prevenirea sindromului de epuizare/burn-out asociat îngrijirii.

 

COMPLEX CARE – program integrat de suport pentru pacient și familie

Este un program complex, cu durata de un an, care se adresează pacienților aflați în stadii moderate sau avansate ale afecțiunii, după stabilirea diagnosticului de tulburare cognitivă.

 

Pacientul și familia beneficiază de serviciile unui consilier personal pentru coordonarea tuturor serviciilor de diagnostic, tratament și suport.

 

Clinica Albion Medical este o clinică românească prezentă pe piața serviciilor medicale private din România din anul 2015, ce oferă servicii medicale de psihiatrie, completate de tratamente psihologice, servicii de neurologie, endocrinologie, diabet zaharat – nutriție, medicină internă, atât cu plată, cât și decontabile în sistem CAS. 

Echipa medicală este compusă din medici, psihologi clinicieni și psihoterapeuți care colaborează permanent pentru a oferi pacienților un act medical de înaltă calitate.

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies