Vaccin pentru Zona Zoster. Pfizer şi BioNTech utilizează tehnologia ARN Mesager folosită împotriva COVID


Compania farmaceutică germană BioNTech şi partenerul ei american Pfizer vor dezvolta împreună un vaccin împotriva Zonei Zoster.


Giganții farmaceutici, parteneri în dezvoltarea vaccinului anti-covid-19, vor să profite de tehnologia ARN Mesager pentru a crea împreună un vaccin împotriva Zonei Zoster.

Acesta va fi primul vaccin împotriva Zonei Zoster care va avea la bază tehnologia ARN mesager, utilizată deja în cazul unor vaccinuri antiCovid-19, iar studiile clinice vor începe în a doua jumătate a acestui an.

Vaccin Zona Zoster

Pe piaţă există deja un vaccin standard cu virus inactivat, care se administrează în două doze. Cele două companii au spus că noul vaccin va utiliza tehnologia antigenică dezvoltată de Pfizer şi procesul ARN mesager conceput de BioNTech.

Totul despre Zona Zoster: Cauze, simptome, tratament

Zona Zoster este o afecțiune de natură infecțioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian. Acest virus face parte din clasa virusurilor herpetice, motiv pentru care afecțiunea mai este denumită și Herpes Zoster.

Virusul varicelo-zosterian este cel responsabil de declanșarea varicelei (cunoscută și ca vărsat de vânt), de regulă, la vârsta copilăriei. La persoanele care au avut varicelă, virusul poate să rămână în stare latentă pe o perioadă îndelungată, putând să se reactiveze și după câteva zeci de ani. Cu toate acestea, există numeroase cazuri când virusul nu mai iese niciodată din starea inactivă.

Ce simptome prezintă și cum se manifestă Zona Zoster?

Rezultând din reactivarea virusului varicelei, Zona Zoster este caracterizată prin apariția unor vezicule cutanate aflate la terminațiile nervilor și poate să provoace dureri puternice.

Zona Zoster, la fel ca varicela, este o boală contagioasă și se transmite prin contact direct cu lichidul veziculelor în erupție pe suprafața pielii. Cele mai predispuse persoane sunt acelea care nu au avut în trecut varicelă sau care nu au fost imunizate prin vaccinul varicelic. Aceste persoane, odată expuse la virus, vor dezvolta varicela, nu Zona Zoster.

Bolnavul cu Zona Zoster este contagios de la apariția erupției până la închiderea leziunilor și formarea crustelor pe suprafața acestora, perioadă ce durează aproximativ 3-4 săptămâni.

Obiectivele tratamentului sunt: scurtarea duratei bolii, calmarea durerilor, prevenirea complicațiilor, în special nevralgia post-zosteriană. Pentru eficacitate crescută, este importantă instituirea precoce a terapiei. Episoadele de herpes zoster sunt în general autolimitate, rezolvându-se spontan.

Profilaxie

Nu există o cale de prevenire a Zonei Zoster. Oricine a avut varicelă poate face Zona Zoster la o vârstă mai înaintată. Se poate evita luarea virusului care cauzează varicela și mai târziu Zona Zoster, prin vaccinare contra varicelei și, respectiv, contra herpesului Zoster. Există posibilitatea ca vaccinul să stimuleze imunitatea la Zona Zoster la aceia care au avut varicelă în copilarie sau la adulții care au mai avut Zona Zoster.  

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies