Febra este o reacție bună a organismului uman, care declanșeaza răspunsul imun, adica sistemul imunitar intră puternic în luptă.
Cum apar convulsiile febrile?
Febră mare! Să nu facă cel mic o convulsie febrilă! Aceasta teamă îndeamnă părintii să trateze febra, imediat ce apare, cu anti-inflamatoare nesteroidiene, adica paracetamol și ibuprofen. Și chiar sa exagereze cu doze la fiecare patru ore.
- O doza corectă per kilogram/corp de paracetamol are efect 6 ore.
- O doza corectă de ibuprofen per kilogram/corp ține 8 ore.
Convulsii febrile apar și la 38 de grade Celsius și la 41 de grade Celsius. Dar apar pe un teren genetic, care permite acest lucru. Spre exemplu, dacă cel mic are o convulsie febrilă, deseori medicul care interoghează va afla că mama ori tata au făcut o convulsie febrilă în copilărie. Din fericire, convulsiile febrile nu au urmări neurologice!
Nu lasati siropul cu paracetamol lângă un copil!
În timpul unei viroze, nu lăsați sticluțele cu paracetamol ori cu ibuprofen la îndemâna copiilor. La administrare de peste 80 de mg de paracetamol per kilogram/ corp se pot declanța reacții toxice severe. Doza totală maxim admisă de paracetamol pentru o zi este de 60 de mg/per kilogram corp. Atenție! Dacă administrați la fiecare 4 ore câte un anti-termic e posibil să depășiți această doză! Siropul cu paracetamol, ingerat accidental, provoacă hepatită. De fapt, intoxicatia cu paracetamol determină cea mai gravă hepatită toxică.
Hepatita toxică provoacă moartea celulelor ficatului
”Cea mai grava hepatită toxica este determinată de ingestia involuntara de paracetamol. Se poate întampla, daca un copilaș are acces la sticluța cu sirop cu paracetamol. Hepatita toxică produce necroză hepatică, adica moartea celulelor ficatului. Odată ingerata supradoza de paracetamol, prin metabolizare în ficat, apare substanța numita parachinonimina. Aceasta distruge, de fapt, celulele ficatului cu o viteză uluitoare”, spune prof.dr. Coriolan Ulmeanu, seful departamentului de toxicologie de la spitalul Grigore Alexandrescu.
Exista antidot pentru intoxicația cu paracetamol
Siropul cu paracetamol, ingerat accidental, provoacă hepatită. Intoxicatia cu paracetamol determină cea mai gravă hepatită toxică, dar, din fericire, există un antitod numit ACC, adica acetil-cisteina. Se administrează intravenos timp de 72 de ore. Trebuie administrat în primele 24 de ore de la ingestia accidentală a paracetamolului.
Ce faceti daca banuiti ca a baut accidental sirop cu paracetamol?
Siropul cu paracetamol, ingerat accidental, provoacă intoxicația cu paracetamol. Ce faceți imediat după ce sunați la serviciul de urgență 112?
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și este destinat informarii populaţiei asupra modului ân care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salăarii sau până la prezentarea la spital. TOXAPEL funcţionează 24 de ore din 24 și acoperă întreg teritoriul ţării, putand fi apelat de la orice telefon fix, public sau mobil.
Numerele la care specialiștii serviciului TOXAPEL vă stau la dispoziție 24 de ore din 24 sunt :
(021) 210.61.83
(021) 210.62.82