Singurătatea poate duce la apariția bolii Parkinson, potrivit unui studiu


 
Când vine vorba de înțelegerea bolilor neurodegenerative, domeniul este vast, dar au existat progrese considerabile, un studiu dezvăluind că singurătatea poate provoca Parkinson.


Boala Parkinson apare atunci când neuronii nu mai produc suficientă dopamină și controlul mișcărilor corpului începe să se piardă, provocând, în cele mai multe cazuri, tremurături involuntare ale articulațiilor.

Aceasta afectează de obicei persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 60 de ani, dar au fost raportate și cazuri de persoane mai tinere, chiar și de 30 de ani.

Care sunt cauzele bolii Parkinson?

Fundația Know Parkinson's Foundation subliniază că, în termeni generali, există trei factori care pot fi implicați în apariția bolii Parkinson, aceștia fiind:

Îmbătrânirea: riscul crește după vârsta de 60 de ani.

Genetica: 15-25% dintre persoanele care suferă de această boală au un membru al familiei cu aceeași afecțiune.

Mediul înconjurător: Se crede că expunerea la poluanți, pesticide și microorganisme din apa din zonele rurale ar putea fi, de asemenea, o cauză. 

Cu toate acestea, un studiu a dezvăluit că ar putea exista un al patrulea factor implicat în dezvoltarea bolii Parkinson și este o problemă care a devenit din ce în ce mai frecventă la nivel mondial: singurătatea. 

Studiul a fost publicat în revista științifică Jama Neurology, iar concluziile arată că persoanele care au declarat că sunt singure au cu 37% mai multe șanse de a dezvolta boala, conform monitorizării participanților cu vârsta de peste 50 de ani care au fost urmăriți timp de 15 ani.

Experții consideră că sentimentul de singurătate exercită un stres fiziologic asupra creierului, făcându-l mai predispus la dezvoltarea de patologii la persoanele care pot avea deja un fel de predispoziție sau un marker genetic. 

În ciuda rezultatelor, experții din spatele studiului spun că mai sunt necesare cercetări, deoarece consecințele grave ale singurătății asupra creierului uman abia acum încep să fie observate.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies