Sindromul cardiac festiv: cum poate afecta inima consumul prea mare de alcool în timp scurt


 
Scena se repetă în fiecare decembrie în cea mai mare parte a lumii: între Crăciun și Anul Nou mor mai mulți oameni din cauza atacurilor de cord decât în orice altă perioadă a anului.


Medicii avertizează de zeci de ani asupra riscurilor cardiace ale sărbătorilor de iarnă. Iar în anii 1970 au denumit acest fenomen sindromul cardiac festiv. Efectul consumului excesiv de alcool de sărbători a fost descoperit după ce oameni sănătoși ajungeau la camera de urgență cu fibrilație atrială sau ritm cardiac neregulat

Fibrilația atrială indusă de alcool, sau FA, este un ritm cardiac rapid și haotic. Atunci când apare, se datorează faptului că a fost consumat prea mult alcool în prea puțin timp.

După cum explică cardiologul Martha Liliana Suárez, "fibrilația atrială provoacă o aritmie care își are originea în atrii, trimițând semnale electrice dezorganizate, foarte rapide și neregulate".

Ca urmare a acestei contracții neregulate a atriilor, adaugă el, "pomparea sângelui devine mai puțin eficientă, ceea ce poate duce la stagnare și chiar la posibilitatea formării de cheaguri de sânge în interiorul inimii".

Cu toate acestea, cei care au simptome pot avea palpitații agitate sau severe, dureri în piept sau dificultăți de respirație. Unii se confruntă cu oboseală extremă și chiar cu leșin. La unele persoane, fibrilația atrială apare în episoade scurte, dar la altele poate fi permanentă.

vezi emisiunile doctor de bine

Secretul creșterii armonioase a copilului stă în primul rând în Omega 3. Principalele...
Amigdalele prea mari au nevoie de tratament corect în copilărie. Netratarea recidivează...
Ce este afazia și cum trebuie să ne comportăm cu persoanele care au această afecțiune
Cum putem rezolva un traumatism apărut la nivelul dinților frontali care afectează...
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite...
De ce contează cel mai mult vârsta femeii pentru obținerea unei sarcini. ”Să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies