Sindromul cardiac festiv: cum poate afecta inima consumul prea mare de alcool în timp scurt


 
Scena se repetă în fiecare decembrie în cea mai mare parte a lumii: între Crăciun și Anul Nou mor mai mulți oameni din cauza atacurilor de cord decât în orice altă perioadă a anului.


Medicii avertizează de zeci de ani asupra riscurilor cardiace ale sărbătorilor de iarnă. Iar în anii 1970 au denumit acest fenomen sindromul cardiac festiv. Efectul consumului excesiv de alcool de sărbători a fost descoperit după ce oameni sănătoși ajungeau la camera de urgență cu fibrilație atrială sau ritm cardiac neregulat

Fibrilația atrială indusă de alcool, sau FA, este un ritm cardiac rapid și haotic. Atunci când apare, se datorează faptului că a fost consumat prea mult alcool în prea puțin timp.

După cum explică cardiologul Martha Liliana Suárez, "fibrilația atrială provoacă o aritmie care își are originea în atrii, trimițând semnale electrice dezorganizate, foarte rapide și neregulate".

Ca urmare a acestei contracții neregulate a atriilor, adaugă el, "pomparea sângelui devine mai puțin eficientă, ceea ce poate duce la stagnare și chiar la posibilitatea formării de cheaguri de sânge în interiorul inimii".

Cu toate acestea, cei care au simptome pot avea palpitații agitate sau severe, dureri în piept sau dificultăți de respirație. Unii se confruntă cu oboseală extremă și chiar cu leșin. La unele persoane, fibrilația atrială apare în episoade scurte, dar la altele poate fi permanentă.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies