Sexomnia, o tulburare extrem de rară, care afectează în special bărbații


Ai auzit, cu siguranță, de somnambuli, acele persoane care pleacă din pat în somn, fără să se trezească, și fac lucruri ca și cum ar fi perfect treze, doar că nu sunt. O tulburare similară îi face pe alții să aibă activtate sexuală fără să se trezească efectiv și să nu își amintească nimic despre asta a doua zi. 


Sexomnia este o tulburare care poate deveni jenantă și supărătoare atât pentru cei care suferă de ea, cât și pentru cei din jur și care poate cauza chiar probleme majore, dacă vine vorba de consimțământ. Diagnosticele de sexsomnie au fost folosit ca circumstanțe ale apărării în cadrul unor procese privind presupuse violuri, însă au fost privite cu scepticism, fiind considerate doar tentative de a scăpa de pedeapsă.

Puțini vorbesc deschis despre această problemă

Există studii și cercetări care atestă existența acestei condiții medicale de care este posibil să sufere mai mulți decât spun statisticile, dată fiind jena multora de a recunoaște că au această problemă.

Un bărbat în vârstă de 39 deani s-a confesat unui sexolog în Daily Mail. Acesta a povestit că i s-a întâmplat să aibă episoade de sexomnie cu mai multe partenere. Cele mai multe dintre ele au reacționat negativ la avansurile pe care le făcea în toiul nopții, dar de care el nu își putea aminti nimic. Actuala sa iubită este, însă, mult mai deschisă, ba chiar se declară încântată de performanțele sale: „Îmi spune că sunt foarte diferit în timpul episoadelor de sexsomnie. Ca un animal. Iar eu în general sunt foarte atent cu ea. Uneori mă trezesc în timpul actului, alteori am oarece amintiri, dar de multe ori nu îmi amintesc absolut nimic”. 

Dave (pseudonimul ales de bărbatul care a acceptat să își spună povestea) bănuiește că totul are legătură cu faptul că inclusiv în copilărie avea episoade de somnambulism. Acum sexomnia se manifestă în special în perioade cu un nivel ridicat de anxietate:

„Mi s-a întâmplat când m-am mutat la Londra și nu aveam serviciu. Mi s-a întâmplat când urma să devin tată și eram foarte îngrijorat din cauza finanțelor. Cel mai rău este când sunt foarte stresat și anxios. Știu că mulți nu cred, dar acest lucru este sută la sută real. Nu este o scuză pentru a face ce vreau în somn. Pentru că partenera mea este deschisă, nu mă simt vinovat pentru această tulburare. Dar e ciudată și înfricoșătoare uneori. Când ne-au vizitat părinții mei am dormit cu tata, pentru că nu avem o cameră pentru oaspeți. Și mi-a spus că într-o noapte s-a trezit cu mine aplecându-mă peste el. Părinții știu de tulburarea mea și a știut cum să reacționeze, dar este îngrozitor să știu că în acele momente nu sunt conștient de cine este lângă mine”.

Sexomnia este o formă rară de parasomnie și este mult mai frecventă la bărbați

Statisticile arată că de două ori mai mulți bărbați suferă de sexomnie.

Mulți sceptici spun că este doar o scuză pentru a iniția rapoarte sexuale, mai ales că în timpul episoadelor ochii sexomniacului sunt deseori deschiși, ca și cum ar fi perfect treaz. Totuși, privirea sa este una goală și nu va răspunde altor tentative de a interacționa. Sexomniacul este, potrivit specialiștilor, egoist și poate chiar mai agresiv decât de obicei, explicația fiind lipsa totală a inhibițiilor. Un sexomniac este aproape imposibil de trezit, iar când acest lucru se întâmplă, nu are habar de ceea ce s-a întâmplat.

Statistic vorbind, cazurile de sexomnie sunt foarte rare: doar 17 cazuri au fost depistate în cadrul unui studiu efectuat pe 16.000 de pacienți cu tulburări de somn, în 2017. Asta după ce până în 2015 doar 94 de cazuri fuseseră raportate în toată lumea.

Cauza sexomniei nu a fost încă determinată, dar sunt mai mulți factori care pot declanșa episoadele: oboseala, anxietatea, stresul, depresia, consumul de alcool sau droguri.

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies