Semnalul că ai colesterolul prea mare, pe care corpul ți-l dă în somn. Ce spun specialiștii


Un nivel ridicat de colesterol nu este ceva atât de neobișnuit în zilele noastre. Mâncăm haotic, de multe ori prost, suntem din ce în ce mai sedentari și nu ne mai odihnim suficient. Prin urmare, analizele de sânge pot fi alarmante.


Un semnal că ai putea avea colesterolul prea mare și că ar fi cazul să iei măsuri îl primești chiar în somn.

Obiceiurile de somn pe care le avem pot fi un bun indicator pentru un nivel prea ridicat de colesterol, spun studiile. Acesta este, de fapt, unul dintre puținele simptome pe care le avem, înainte de a ajunge în situații grave. Colesterolul mare reprezintă un risc de atac de cord sau accident vascular, ambele fiind amenințătoare de viață.

Dacă nu ți-ai mai făcut de mult analizele și observi aceste lucruri atunci când mergi la culcare, ar fi bine să treci pe la medic și să îți verifici nivelul de colesterol, care este, cel mai probabil, mai mare decât limitele normale.

Un studiu a făcut o legătură între nivelul mare de colesterol și anumite aspecte legate de somn. Cei care au colesterolul mare adorm de obicei mai greu și, cel mai probabil, se trezesc de multe ori pe noapte. Pentru demonstrarea celei de-a doua teorii nu s-au obținut suficiente date care să o confirme. Medicii spun, însă, că este una plauzibilă. 

„Nu este hazardat să spui că, dacă oamenii au probleme să adoamă sau să rămână adormiți, ar fi bine să facă un set de analize. Aceasta este calea cea mai sigură pentru a afla nivelul de colesterol”, spune dr. Gafton, de la Independent Pharmacy.

Despre studiile potrivit cărora corpul îți dă semnale privind nivelul mare de colesterol în timpul somnului, specialistul spune că este de preferat să le dai atenție, decât să ajungi în situații mai grave și urgente.

Un alt studiu, publicat de revista Sleep, a găsit o legătură între somn și nivelul de colesterol. Datele acumulate de la 1666 de bărbați și 2329 de femei arată că și dacă dormi prea mult, și dacă dormi prea puțin, nivelul de colesterol poate fi afectat. De asemenea, trigliceridele prea ridicate și nivelul scăzut de HDL (colesterol bun) la femei pot fi rezultatul faptului că dorm mai puțin de 5 ore pe noapte.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies