Poți preveni cancerul de sân? Dr. Gerald Filip, chirurg de excelență în chirurgia sânului, totul despre această boală agresivă


Analizele de rutină, efectuate periodic, contribuie decisiv la depistarea timpurie a oricărei afecțiuni, dar poate fi prevenită o boală agresivă, mortală, precum cancerul de sân? Dr. Gerald Filip, chirurg de excelență în chirurgia sânului, explică în emisiunea Doctor de bine ce presupune screeningul pentru acest tip de cancer și când e indicat să mergem la medic.


Prevenția este, cu siguranță, cea mai scurtă cale spre evitarea unor complicații serioase, nedorite, în cazul oricărei boli. În privința cancerului de sân, medicii sunt unanim de acord că rata ridicată de îmbolnăvire și de deces impune luarea unor măsuri de precauție încă din prima parte a vieții. Cu toate că și bărbații pot dezvolta cancer de sân, această boală se manifestă cu precădere în rândul femeilor.

Dr. Gerald Filip, medic primar chirurgie generală și Chirurg de Excelență în Chirurgia Sânului în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate REGINA MARIA, a dezvăluit, la Doctor de bine, când și cu ce începe screeningul pentru această afecțiune. 

„Prevenție adevărată nu putem face decât dacă vorbim despre depistarea din timp a formelor avansate de boală. Încă nu știm ce declanșează această anarhie a celulelor. Practic, cancerul de sân pleacă de la o celulă proprie care dezvoltă niște capacități anormale, capacitatea de a invada țesuturile, de a se multiplica la nesfârșit. Nu putem ști întotdeauna momentul declanșării sau cauza declanșării, dar putem să facem prevenția formelor avansate de boală”, a spus medicul. Dr. Filip a explicat în ce constă screeningul pentru cancer de sân.

Prima, și cea mai la îndemână formă de depistare timpurie, este autoexaminarea sânilor o dată pe lună. Această metodă nu trebuie să elimine, însă, consultul medical de specialitate, astfel că femeile sunt sfătuite să apeleze la ecografii și mamografii, examinări care pot fi efectuate atât în spitale, cât și în cabinete și clinici. Ecografia este indicată până la vârsta de 40 de ani, în timp ce mamografia e recomandată după 40 de ani.

Ecografie vs mamografie. Când sunt indicate și de ce

Dr. Gerald Filip spune că ecografia este ideală pentru femeia tânără, ca urmare a caracteristicilor specifice ale glandei mamare în acel moment al vieții, dar și al caracterului neinvaziv. De asemenea, acesta atrage atenția că „ieșirea din adolescență și începutul vieții sexuale pentru femei reprezintă momentul în care trebuie să acorde o grijă mai mare sânului. Mamografia se face după 40 de ani, pentru că și frecvența cancerului de sân este mai mare după 40 de ani, dar mai ales pentru că glanda mamară suferă o transformare”, adaugă specialistul. Însă, cele două metode de investigare nu se exclud, ci se completează.

Cum se pune diagnosticul de cancer de sân

Ecografia și mamografia au importanța și relevanța lor, însă pentru stabilirea unui diagnostic precis și a unui posibil tratament e nevoie de o examinare suplimentară. Aceasta este puncția formațiunii suspecte depistate de mamografie. „Examenul clinic și examenul imagistic nu sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de cancer”, confirmă Dr. Gerald Filip.

Când diagnosticul este ferm și medicii au stabilit ce tip de cancer de sân există, se trece la stabilirea a ceea ce se numește „stadializarea bolii”. Explicația stă în faptul că afecțiunea poate genera posibile metastaze, fie la nivelul oaselor, fie la nivelul plămânilor sau organelor abdominale. „Poți să ai o tumoră mică, dar de o agresivitate atât de mare încât pacienta să vină, la primul consult medical, pentru probleme date de metastaze”, spune medicul.

În stabilirea celui mai bun tratament, un rol vital îl are echipa multidisciplinară a unității medicale. „Este soluția ideală pentru un tratament corect și complet”, dezvăluie Dr. Gerald Filip.

Ce presupune munca medicilor care fac parte din această echipă aflați în interviul VIDEO de mai jos!

 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 18 februarie 2024
În lacrimi, în nas ori în plămâni există un gardian atent doar la fier. Care...
Colagenul înseamnă structura de rezistență a pielii. De unde îl luăm, aflăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies