Pandemia a redus ratele de dignosticare a cancerului cu 40%. De ce e important să mergem la medic


Contextul pandemic generat de coronavirus şi iminenţa valului al patrulea de infectări conduc la o subdiagnosticare a bolnavilor de cancer în România și în lume.

Sursă foto: Shutterstock

În 2020, pandemia a determinat scăderea ratei de dignosticare a cancerului cu aproximativ 40%, potrivit celor mai recente statistici din domeniul sănătății, prezentate într-un comunicat de presă de mai multe societăți medicale. 

Specialiștii atrag atenția că rata de supraviețuire la un an, în rândul pacienților cu diagnostic de cancer pulmonar, crește de la 15% în cazul descoperirii unui cancer metastazat, până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient. 

În România, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer este reprezentată de cancerul pulmonar. Acest tip de cancer provoacă aproximativ 20% din totalul deceslor cauzate de această boală.

Diagnosticul cancerului pulmonar este dificil de pus și, cel mai frecvent, este descoperit tardiv din cauza simptomatologiei nespecifice sau pre-existenței altor afecțiuni, precum infecțiile respiratorii sau afecțiunile cardiace. Astfel, cei mai multi pacienți sunt diagnosticați după ce boala s-a răspândit deja în corp, moment în care șansele de supraviețuire la un an, scad considerabil. 

În contextul pandemiei, teama de a contracta COVID-19 în spitale și clinici îi descurajează pe pacienți atunci când vor să solicite asistență medicală în cazul în care prezintă simptome sau pentru programarea la controalele de rutină. 

De asemenea, în perioada pandemiei, mulți pacienți diagnosticați cu cancer au întrerupt tratamentul din mai multe motive, precum întârzierea programărilor și concentrarea resurselor medicale în ultimul an pe reducerea riscului de răspândire a COVID-19.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar, care necesită prezentarea imediată la medic sunt: 

  • recurența infecțiilor respiratorii
  • epuizarea fără motiv
  • slăbitul brusc
  • persistența tusei fără motiv
  • intensitatea durerilor în piept
  • răgușeala
  • incidente de tuse cu sânge

Mai multe societăți medicale, printre care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au lansat campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”, menită să arate importanța controalelor medicale periodice și prezentării la medic în cazul simptomelor specifice pentru creșterea șanselor de supraviețuire în rândul bolnavilor de cancer. 

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: 

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies