Obezitatea poate fi vindecată. Ce sunt genele Hippo şi cum pot fi ele "educate"


Oamenii de ştiinţă cred că au găsit, în sfârşit, o cale pentru a vindeca obezitatea: prin ajustarea sau recalibrarea unui set de gene botezate Hippo, de la hipopotam. Specialiştii spun că oamenii au un set de patru gene numite după uriaşul mamifer şi că atunci când acestea nu funcţionează corespunzător, rezultatul este luarea în greutate.


 

Obezitatea este, fără îndoială, una dintre afecţiunile mileniului al III-lea. De "vină" sunt mâncatul haotic, nesănătos, la ore nepotrivite, lipsa de activitate fizică într-o eră în care parcă totul se digitalizează, hormonii de creştere prezenţi în mai toate alimentele, ca să enumerăm doar câteva dintre cauze. Şi ar mai fi ceva: patru gene aflate în creierul uman şi botezate gene Hippo de cercetători.

Ce sunt genele Hippo

Structura de gene Hippo este responsabilă, printre altele, cu reglarea dimensiunii organelor interne. Cercetătorii au stabilit cu mult timp în urmă că unele persoane au o predispoziţie genetică pentru obezitate, pe lângă ritmul fiecărui organism în parte de a arde caloriile.

Acestea ar putea fi responsabile pentru luarea masivă în greutate, însă un studiu Cambridge realizat pe musculiţe de oţet arată că dacă acestea sunt recalibrate, insectele iau mai puţin în greutate.

De ce s-a realizat studiul tocmai pe aceste insecte? Pentru că ele au în comun cu oamenii structura Hippo, dar şi 75% din structura genetică.

Sute de milioane de oameni suferă de obezitate, potrivit statisticilor. Dr. Andrea Brand, care a condus studiul, a explicat că atunci când semnalul "Hippo" se opreşte, consecinţa este creşterea în greutate. Vestea bună este că lucrurile par a fi reversibile, potrivit neurocercetătorului de la Cambridge: "Este posibil să existe medicamente pe piaţă care au ca efect recalibrarea acestor gene şi, implicit, scăderea în greutate".

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au verificat un set foarte mare de date privind genele oamenilor care suferă de obezitate, pentru a afla care dintre ele ar putea fi implicate în acest proces. Astfel, au descoperit că genele din structura Hippo este posibil să fie dezactivate la oamenii cu obezitate, spre deosebire de populaţia generală. Au făcut, apoi, teste pe musculiţele de oţet şi au constatat că atunci când acestea sunt repornite, insectele iau mai puţin în greutate. Speranţa autorilor studiului este că datele strânse de ei vor ajuta la descoperirea de noi tratamente pentru obezitate.

Cum ar trebui să arate o dietă echilibrată

Până la cercetări mai amănunţite şi descoperirea unui tratament pentru obezitate, oamenii, mai ales cei cu predispoziţie pentru luarea masivă în greutate, sunt sfătuiţi să mănânce mai sănătos, în porţii mai mici şi să aibă un stil de viaţă mai organizat, cu respect în special pentru orele de odihnă şi pentru activitatea fizică.

Un meniu zilnic echilibrat ar trebui să nu depăşească 2000 kcal la femei şi 2500 kcal la bărbaţi. Acesta poate consta în:

• cel puţin 5 porţii de fructe şi legume pe zi, fie proaspete, congelate, uscate sau conservate

• preparate pe bază de cartofi, orez, paste sau alţi carbohidraţi cu amidon, ideal cereale integrale

• 30 gr de fibre (fructe şi legume, 2 biscuiţi din ovăz integral, 2 felii de pâine integrală şi un cartof copt în coajă)

• lactate sau alternative la lactate (băuturi pe bază de soia) cu conţinut scăzut de grăsime şi zaharuri

• alimente bogate în proteine precum fasole, peşte, ouă sau carne

• grăsimi nesaturate

• 6-8 pahare de apă

• cel mult 6 gr de sare şi 20 gr de grăsimi saturate pentru femei sau 30 gr pentru bărbaţi.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies