Obezitatea este o boală severă care afectează întregul organism. Cum poate fi tratată?


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este o boală netransmisibilă, dar care trebuie tratată. În caz contrar, afectează întregul organism și modifică drastic calitatea vieții și viața socială a oamenilor. Cazurile de obezitate au avut o creștere alarmantă în ultimii ani, în special în rândul copiilor și a tinerilor. Se estimează că 1/3 din populația globului este supraponderală, iar Federația Mondială pentru Obezitate declara în 2020 că aproximativ 800 de milioane de persoane suferă de obezitate. Dintre aceștia,  39 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani și 340 de milioane sunt copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani.


 

Dr. Decebal Fodor, medic specialist în Chirurgie Generală la Spitalul Regina Maria Brașov, explică în emisiunea „Doctor de bine” cum afectează obezitatea sănătatea și care sunt beneficiile unei intervenții bariatrice.

Care sunt riscurile obezității pentru sănătate?

Dr. Decebal Fodor: Obezitatea este o boală și produce suferință. Dincolo de asta, este și cauza altor probleme de sănătate. Și ca să înțelegem exact care este povara pe care obezitatea o reprezintă pentru sănătate, practic nu este niciun organ care să nu fie afectat. Toate sistemele corpului uman sunt afectate de obezitate. Principalele comorbidități asociate sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cariovasculare, bolile pulmonare, afectarea esofagului, ficatului și a sistemului reproductor, și carcinogeneză - riscul de apariție al cancerului la pacienții cu obezitate este între 12% și 51%.

Cum se tratează obezitatea?

Pentru tratamentul obezității, potrivit medicului specialist, există două abordări.

1. Metoda non-chirurgicală, conservativă care presupune schimbarea stilului de viață și oferă rezultate la o anumită categorie de pacienți, la cei supraponderali;

2. Operația bariatrică care este o intervenție minimum invazivă și care se recomandă pacienților cu un indice de masa corporală de peste 30 kilograme.

 

Care sunt beneficiile unei intervenții bariatrice pentru organism

Dr. Decebal Fodor: Postoperator, pacienții urmează o dietă strictă, astfel încât la 2 ani, majoritatea dintre ei au o pierdere a excesului ponderal semnificativă, iar undeva la 80% reușesc să-și mențină și greutatea. Toate sistemele care erau afectate de obezitate își revin sau capătă o formă mai apropiată de funcția normală.

Află mai multe detalii în materialul video de mai jos.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 18 februarie 2024
În lacrimi, în nas ori în plămâni există un gardian atent doar la fier. Care...
Colagenul înseamnă structura de rezistență a pielii. De unde îl luăm, aflăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies