Din fericire, acest sunet misterios este doar o mică eroare. Scurtă explicație: în ureche există două tipuri de celule ciliate care transformă undele sonore într-un semnal electric pentru creierul dumneavoastră. Unul dintre aceste tipuri de celule păroase provoacă vibrații, ceea ce produce un zgomot slab suficient de puternic pentru ca dumneavoastră să îl auziți.
Uneori, celulele de păr se mișcă atunci când nu auziți niciun sunet. Și această mică eroare face ca tu să auzi un sunet de e atunci când nu există niciun sunet real care să îl declanșeze. De îndată ce corpul își dă seama de greșeala sa, sunetul dispare din nou.
Când devine periculos țiuitul urechilor?
Deși poate părea complet inofensiv, țiuitul în urechi este uneori un motiv de îngrijorare. Pentru unele persoane, sunetul de țiuit nu dispare după câteva secunde și poate dura chiar zile întregi.
Uneori nu dispare deloc. Iar acest lucru ar putea însemna că celulele ciliate din ureche sunt deteriorate, ceea ce duce la o afecțiune numită tinitus. Aceasta poate fi cauzată de stres, lipsa somnului, tensiune arterială sau medicamente. Cea mai frecventă cauză este deteriorarea datorată expunerii la zgomote puternice. De exemplu, atunci când participați la un concert rock sau când ascultați muzică tare la căști.
sursa foto: shutterstock.com