Cum apar migrenele
Toată lumea ştie că o durere de cap poate fi foarte neplăcută, însă migrenele sunt mult mai intense şi sunt însoţite de alte simptome neplăcute. Migrenele sunt de cele mai multe ori recurente şi sunt de fiecare dată la fel de puternice şi de sâcâitoare.
O migrenă poate să dureze şi zile intregi şi de cele mai multe ori este însoţită de sensibilitate la lumină, greaţă şi vărsături şi de tulburări ale vederii. Ea se poate manifesta pe o singură parte a capului (migrena comună) sau pe ambele părţi (migrena clasică).
Migrena se declanşează, potrivit specialiştilor, atunci cand serotonina este eliberată din trombocite în sânge la nivelul rinichilor; are loc ulterior o contractare a vaselor sanguine, însă cum serotonina se epuizează până ajunge la nivelul creierului, aici vasele se vor dilata, determinând durere la nivelul nervilor şi, implicit, episodul de migrenă.
Cum se manifestă migrena
Concret, migrena este mai mult decât o durere de cap care trece cu o pastilă banală. Simptomele care indică un episod de migrena sunt durerea pulsatilă pe una sau ambele părţi ale capului, însoţită de obicei de stare de greaţă, eventual vărsături, tulburări de vedere şi sensibilitate la lumină; în cazuri severe pot apărea inclusiv sensibilitate la sunete şi mirosuri, diaree, stare de oboseală şi confuzie, frisoane, transpiraţii, congestie nazală, sensibilitate a scalpului şi chiar anxietate.
Tratamentul migrenelor poate fi medicamentos, la recomandarea specialistului, dar şi simptomatic (comprese reci pe frunte, masaj blând, repaus şi chiar acupunctură şi presopunctură).
Alimentaţia poate avea rol de prevenţie a migrenelor
Pentru că de cele mai multe ori este mai bine să previi decât să vindeci, o schimbare a dietei v-ar putea ajuta să ţineţi la distanţă migrenele.
Evită acele alimente care ar putea favoriza apariţia migrenelor, precum ciocolata, brânza, prăjelile sau vinul roşu. Înlocuieşte-le cu alimente bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale şi acizi graşi care impiedică trombocitele să se aglomereze şi să elibereze prea multă serotonină în sânge. Printre acestea putem enumera:
• Avocado - bogat în antioxidanţi precum luteina şi zeaxanthina; poate fi consumat şi ca remediu pentru migrene, dar şi pentru prevenţie.
• Smochine - bogate în potasiu, care are un bine cunoscut rol antiinflamator.
• Somon - bogat în acizi graşi omega-3 şi vitamina B2, având un rol antiinflamator.
• Cartofi dulci - bogaţi în vitamina C, vitamina B1 şi potasiu.
• Morcovi, pepene roşu, castravete, ţelină - cu un conţinut ridicat de apă, previn deshidratarea.
• Quinoa - bogată în riboflavina, magneziu şi fier.
• Kale - are un conţinut ridicat de omega-3 şi fibre.
• Iaurt - bogat în riboflavina, un compus al vitaminei B foarte eficient împotriva migrenelor
• Suc de lămâie - bogat în vitamina C.