Greșeala care a costat-o viața pe Camelia Tişe după ce s-a infectat cu malarie în Zanzibar. Simptomele pe care le-a ignorat 


Camelia Tişe, în vârstă de 47 de ani, fina primarului Emil Boc, s-a stins din viață în urma infecției cu malaria. Aceasta s-a întors din Zanzibar în urmă cu două săptămâni, însă a făcut o greșeală uriașă: a ignorat simptomele bolii, crezând că este vorba despre o răceala. Ea nu a mers la spital, iar organele sale au cedat pe rând, din cauza infecției severe. 


În apartamentul ei ar fi fost găsite mai multe pastile de paracetamol și vitamina C, motiv pentru care anchetatorii cred că femeia s-a trata singură acasă, nebănuind că ar fi vorba despre o infecție cu malarie. 

Care sunt simptomele malariei

Malaria debutează în general ca o viroză, de aceea poate fi ignorată. Printre principalele simptome se numără frisoane puternice, febră, transpirație, greață și vărsături, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, dureri în piept, diaree, probleme de respirație și tuse. Dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua rapid și poate duce la convulsii, vărsături și la sufocare, în cele din urmă întregul corp intrând în colaps. 

Simptomele malariei apar la 7 zile de la infectare, respectiv înțepătura de țânțar. Nu există un vaccin pentru prevenirea acestei infecții, însă se recomandă un tratament profilactic ce trebuie administrat înainte cât și după călătorie. Medicamentele împotriva malariei se dau doar la recomandarea medicului.

În România sunt înregistrate anual 25-25 de cazuri de malarie 

"Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 - 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Anul acesta, doi români au murit de malarie, iar alți 7 turiști care au călătorit în Africa au avut nevoie de ajutorul medicilor.

foto: Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies