Greșeala care a costat-o viața pe Camelia Tişe după ce s-a infectat cu malarie în Zanzibar. Simptomele pe care le-a ignorat 


Camelia Tişe, în vârstă de 47 de ani, fina primarului Emil Boc, s-a stins din viață în urma infecției cu malaria. Aceasta s-a întors din Zanzibar în urmă cu două săptămâni, însă a făcut o greșeală uriașă: a ignorat simptomele bolii, crezând că este vorba despre o răceala. Ea nu a mers la spital, iar organele sale au cedat pe rând, din cauza infecției severe. 


În apartamentul ei ar fi fost găsite mai multe pastile de paracetamol și vitamina C, motiv pentru care anchetatorii cred că femeia s-a trata singură acasă, nebănuind că ar fi vorba despre o infecție cu malarie. 

Care sunt simptomele malariei

Malaria debutează în general ca o viroză, de aceea poate fi ignorată. Printre principalele simptome se numără frisoane puternice, febră, transpirație, greață și vărsături, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, dureri în piept, diaree, probleme de respirație și tuse. Dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua rapid și poate duce la convulsii, vărsături și la sufocare, în cele din urmă întregul corp intrând în colaps. 

Simptomele malariei apar la 7 zile de la infectare, respectiv înțepătura de țânțar. Nu există un vaccin pentru prevenirea acestei infecții, însă se recomandă un tratament profilactic ce trebuie administrat înainte cât și după călătorie. Medicamentele împotriva malariei se dau doar la recomandarea medicului.

În România sunt înregistrate anual 25-25 de cazuri de malarie 

"Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 - 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Anul acesta, doi români au murit de malarie, iar alți 7 turiști care au călătorit în Africa au avut nevoie de ajutorul medicilor.

foto: Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

O pauză de 12-16 ore între mese ajută organismul să ardă grăsimea. Efectele...
Importanța dinților pentru aspectul tânăr al feței. Cum influențează resorbția...
Auzul slăbit poate fi cauzat de polipi. Importanța operației în rândul copiilor
Hipertensiunea arterială nu doare, dar netratată poate duce la accident vascular...
Tiroida și kilogramele în plus. Legătura dintre greutate și sănătatea glandei,...
Cancerul de col uterin, o maladie care nu ar trebui să existe. Apare într-un an,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies