În "Societatea zăpezii", recentul succes Netflix al regizorului spaniol Juan Antonio Bayona, supraviețuitorii accidentului aviatic din Anzi ar fi urinat negru, ceea ce, ca și alte detalii din film, a stârnit îngrijorarea spectatorilor.
Societatea zăpezii este un film bazat pe povestea reală a ceea ce s-a întâmplat cu pasagerii zborului 571 al Forțelor Aeriene din Uruguay, care s-a prăbușit în Munții Anzi la 13 octombrie 1972. Filmul relatează numeroasele provocări cu care s-au confruntat acești oameni timp de 72 de zile înainte de a fi salvați.
În condiții extreme de foame, frig și lipsă de apă, supraviețuitorii s-au confruntat cu o multitudine de leziuni fizice și probleme de sănătate. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care povestea a devenit unul dintre cele mai mari exemple de reziliență umană din istorie.
Posibile cauze ale urinei negre a supraviețuitorilor din Societatea Zăpezii
În doar câteva zile, The Snow Society, de Bayona, a devenit unul dintre cele mai vizionate filme de pe Netflix. Cu două nominalizări la Oscar, filmul face în continuare înconjurul lumii și continuă să stârnească admirația publicului.
Și nu e de mirare. Prin scene realiste, drama prin care au trecut până când au fost salvați este povestită din perspectiva victimelor. De asemenea, filmul prezintă schimbările fizice și problemele de sănătate pe care le-au dezvoltat după 72 de zile în condiții extreme.
Printre acestea, s-a dezvăluit că, la un moment dat, în timpul șederii lor forțate în acel loc, supraviețuitorii Societății Zăpezii urinau urină neagră. Un simptom care indica, fără îndoială, schimbările negative cu care se confruntau în corpul lor.
Există mai multe motive pentru care culoarea urinei se poate schimba. O funcționare defectuoasă a sistemului renal sau hepatic, tipul de alimentație, prezența unor infecții, consumul de medicamente și deshidratarea sunt câteva dintre cele mai frecvente.
Deshidratarea severă, cea mai probabilă cauză
În cazul specific al supraviețuitorilor de la Societatea Zăpezii, care ar fi urinat negru, cauzele sunt legate de lipsa de apă și de hrană cu care s-au confruntat.
Potrivit informațiilor de la The Conversation, simptomul se explică printr-o stare de deshidratare extremă. Pe lângă faptul că au fost forțați să se hrănească cu carnea tovarășilor lor decedați, aceștia au reușit să bea doar puțină apă din zăpada pe care au dezghețat-o.
Pentru a înțelege mai bine de ce se întâmplă acest lucru, să ne amintim că sistemul renal este responsabil de filtrarea deșeurilor care circulă prin sânge și de eliminarea lor prin urină. În condiții normale, urina este de culoare galben deschis, formată din 95% apă, 2% săruri și 3% uree.
Atunci când organismul nu este hidratat în mod optim, procesul de filtrare este perturbat și compoziția urinei se modifică. Deoarece compușii toxici nu sunt eliminați, sunt afectate funcțiile din mai multe organe (și nu numai din rinichi). Rezultatul poate fi insuficiența renală.
Rabdomioliză
Cu toate acestea, ipotezele sugerează și alte posibile explicații pentru motivul pentru care supraviețuitorii Societății Zăpezii au urinat negru. Rabdomioliza ar fi putut fi o cauză concomitentă. Aceasta este o ruptură sau o degradare a țesutului muscular care duce la eliberarea conținutului din fibrele musculare în sânge.
Este cauzată de traume majore, cum ar fi cele suferite probabil de supraviețuitori în accident. Este, de asemenea, asociată cu temperaturi extreme și suprasolicitare.
În cazul leziunilor musculare, o proteină numită mioglobină este eliberată în sânge. În încercarea de a o elimina din organism, rinichii suferă microleziuni ale țesuturilor lor, ceea ce duce la schimbarea deranjantă a culorii urinei. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele renale nu sunt pregătite pentru filtrarea unei astfel de proteine.
Melanurie
O cauză mai puțin probabilă care poate explica urina neagră în acest caz este o afecțiune cunoscută sub numele de melanurie. Aceasta se caracterizează prin eliminarea melaninei prin urină, ceea ce duce la colorarea întunecată a acesteia.
Infecție severă a tractului urinar
Nu este surprinzător faptul că mediul precar în care s-au aflat supraviețuitorii din Anzi, împreună cu deshidratarea și posibilele răni, au dus la apariția unor infecții severe ale tractului urinar.
Prin alterarea funcțiilor sistemului renal, aceste boli cresc concentrația de compuși toxici din urină, schimbându-i atât culoarea, cât și mirosul.
foto: shutterstock.com