De ce apare anorexia


Anorexia este una dintre cele mai periculoase tulburări de alimentație.

Sursă foto: Shutterstock

Anorexia apare în urma scăderii cantității de alimente consumate sau a încetării totale a alimentației la persoanele care se tem de kilogramele în plus. În plus, persoanele care suferă de această anxietate provocată de kilogramele în plus folosesc laxative puternice, își provoacă vomă și practică sport în mod excesiv.

Anorexia apare în urma unui cumul de factori – psihologici, de mediu și biologici/genetici.

Factorii psihologici care pot declanșa anorexia sunt: depresia sau anxietatea, incapacitatea de gestionare a stresului, perfecționismul.

Factorii de mediu sunt, de asemenea, o cauză importantă care poate conduce la dezvoltarea anorexiei. Oamenii sunt deseori influențați de tendințe, de ceea ce văd și aud în jurul lor. Astfel, în ceea ce privește această afecțiune, cel mai adesea, persoanele se lasă influențate de ceea ce societatea promovează drept ideal din punct de vedere fizic. În mass-media sunt majoritar promovate persoanele slabe, iar indivizii care nu se încadrează în acest tipar pot cădea pradă unui sentiment de inferioritate, fapt care îi determină să ia măsuri drastice. Pubertatea este, de asemenea, o perioadă în care poate apărea anorexia, deoarece în această etapă a vieții organismul experimenteaza schimbări hormonale, stres și anxietate, coroborate cu o stimă de sine scăzută.

Nu în ultimul rând, anorexia este provocată de factori biologici sau genetici. Acest lucru presupune ca afecțiunea să fie cauzată de schimbări ale funcțiilor creierului sau ale nivelului hormonilor. Riscul de anxietate este mai mare dacă persoana are un istoric familial de tulburări de alimentație, depresie sau consum de droguri.

Anorexia poate apărea, de asemenea, în cazul indivizilor care suferă de afecțiuni precum tulburările hormonale, cancerul, demența, reflux gastroesofagian, ulcer sau boli cronice inflamatorii.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies