Cum se manifestă mialgia și cum tratăm eficient durerile musculare


Durerile musculare (mialgiile) sunt afecțiuni extrem de frecvente. Aproape toată lumea a experimentat disconfort la nivelul mușchilor la un moment dat.


Mialgia sau durerea musculară: cauze frecvente și tratament

Sistemul muscular are trei funcții principale: permite realizarea mișcărilor, generează căldură și asigură stabilitatea posturală a corpului. Atunci când sistemul muscular este afectat, întregul organism are de suferit. Durerile musculare sunt extrem de comune şi orice persoană va experiementa, cel puţin o dată în viaţă, un astfel de disconfort.

Suferința provocată de durerile musculare poate fi deranjantă și poate limita capacitatea de deplasare. Durerile musculare poat face ca acţiuni cotidiene cum sunt ridicarea din pat, urcarea scărilor și ridicarea unor obiecte să fie dureroase.

Durerea musculară poate fi acută sau cronică și poate implica, de asemenea, ligamentele, tendoanele și fascia – membrana care învelește mușchii. Apariția mialgiilor poate fi prezentă indiferent de vârstă și pot afecta diverse zone ale corpului, precum picioarele, gâtul, spatele, mâinile. Corpul uman are în structura sa peste 630 de mușchi distincți, reprezentând aproximativ 45% din greutatea unui adult. Originea cuvântului mialgie (durere musculară) datează din greaca antică, derivând din cuvântul myos - muşchi și algos -durere.

Simptomele asociate cu durerea musculară sunt: inflamația, înroșirea zonei, febră. Durerile musculare pot varia de la crampe musculare dureroase la dureri musculare mai difuze.

O durere musculară produsă de traumatisme, de stres (care poate conduce la acumularea de tensiune locală în mușchi, de obicei în zona cefei) sau de exercițiile fizice poate fi în general tratată fără a fi nevoie de intervenția medicului.  Mialgiile interesează musculatura gâtului, umerilor, a regiunii interscapulare, dar şi muşchii abdomenului şi diafragmul. Crampele musculare și cârceii (contractura spastică a mușchiului) apar în general în dezechilibrele hidroelectrolitice, în cazul deficitului de calciu, magneziu sau în deshidratare.

Mialgia sau durerea musculară: Cauze

Cele mai frecvente cauze ale durerii musculare sunt mecanice, precum:

stresul

suprasolicitarea 

leziunile minore

inactivitatea/sedentarismul

traumele

tensiunea musculară

fibromialgia

adoptarea aceleași poziții timp îndelungat (statul constant la birou este o greșeală frecventă ce cauzează dureri musculare)

Traumatismele sportive și luxațiile ca urmare a suprasolicitării sunt cele mai frecvente cauze ale durerii musculare. Acest tip de durere este de obicei localizat doar într-o parte a corpului, afectând câțiva mușchi sau o mică suprafață musculară.

Durerea musculară sistemică (durerea resimțită în tot corpul) este mai des rezultatul unei infecții, a unei boli (artrita reumatoidă, lupus, probleme tiroidiene, spondilită) sau a unui efect secundar al unui medicament.

Miozitele, inflamații ale mușchiului, sunt provocate de agenți infecțioși, și cauzează dureri musculare semnificative.

Pe lângă acestea există și cauze, precum răceala, gripa care, în funcție de gravitatea ei, poate ajunge chiar să fie simțită la nivelul musculaturii corpului uman, stresul sau chiar depresia. Durerea musculară pot fi cauzată și de un deficit de potasiu.

Mialgia sau durerea musculară: Semne și simptome

Durerea se poate manifesta sub diferite forme, inclusiv:

Durere sau suferință generalizată

Puncte localizate cu sensibilitate crescută

Dureri severe și contracturi musculare după efort fizic (crampe)

Inflamație

Spasme musculare

Disconfort muscular fără motiv

Mialgia sau durerea musculară:  Tratament

Durerile musculare se atenuează adesea în câteva zile.  Analgezicele și medicamente antiinflamatoare ameliorează durerea și pot fi administrate fie oral, fie aplicate direct pe pielea din zonele mușchilor dureroși. Anumite exerciții fizice specifice sunt recomandate pentru reabilitarea musculaturii.

Tratamente nemedicamentoase care pot ameliora durerea: 

Acupunctura

Reflexoterapia

Masaj de relaxare şi terapeutic

Comprese cu gheață

Streching. Yoga, pilates

Băi calde

Repaus

Hidratare optimă

Dietă bogată în proteine

Tratament naturist:

Extract de arnică este recunoscut pentru acțiunea de ameliorare a traumatismelor și durerilor musculare sau articulare. Are efect analgezic, reparator și calmant al sistemului muscular.

Uleiul de salvie are proprietăți calmante asupra durerilor musculare și articulare.

Uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale, cu proprietăți de calmare a durerilor musculare, reumatice și stimulare a circulației periferice.

Uleiul de jneapăn sau pin pitic este foarte apreciat pentru propritetățile lui terapeutice. Acesta conține vitamina C, minerale, taninuri și uleiuri volatile ce ajută la ameliorarea durerilor reumatice, musculare și articulare.

Cataplasmele sau infuziile cu cimbrişor, creţişoară sau traista-ciobanului.

Menta ameliorează durerile musculare

Turmericul ameliorează durerile și reduce inflamația și rigiditatea

Dacă durerea musculară este greu de suportat și este însoțiță de: dificultăți de respirație și amețeală, febră mare, slăbiciune musculară extremă sau rigiditatea gâtului este nevoie de consultul unui specialist.  Mergi la medic și dacă sunt semne de infecție: roșeață locală și inflamație în zona mușchiului dureros, dacă durerile musculare apar când începi administrarea unui medicament sau crești doza acestuia (mai ales statine, medicamente care controlează producția de colesterol) sau dacă durerea musculară nu dispare după aplicarea de remedii clasice sau naturiste.

Pentru un diagnostic corect sunt necesare teste de imagistică (radiografie, RMN, CT) precum și analize de sânge.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies