Cum se diferențiază simptomele apendicitei de alte dureri de stomac


Mulți oameni au fost operați de apendicită și, deși pare să apară mai mult la persoanele tinere, este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă. 


Întotdeauna s-a spus că apendicele este o parte inutilă a corpului. Și se pare că așa este în zilele noastre. Această structură asemănătoare unui tub, care este închisă pe o parte, nu are nicio funcție. Se crede că a fost utilă în trecut, dar evoluția a transformat-o într-un organ condamnat să dispară.

Apendicita apare atunci când această mică extensie a intestinului gros se inflamează. Capătul deschis al apendicelui se blochează, provocând dureri destul de puternice. Uneori poate fi confundată cu gaze sau alte dureri de stomac. 

Simptomele cheie pentru recunoașterea apendicitei

Este extrem de important să depistați posibilele simptome ale apendicitei înainte ca situația să se agraveze. Timpul este esențial pentru a salva viața unei persoane, deoarece problema trece printr-o serie de etape care progresează rapid.

Primul stadiu se numește flegmon, când apendicele se inflamează, urmat de stadiul gangrenos, în care sângele nu mai trece, iar în caz de perforație apare peritonita. Nu toate etapele sunt întotdeauna prezente, dar timpul necesar pentru ca persoana să fie tratată este crucial. Motivul este că, cu cât durează mai mult, cu atât mai mare este șansa de a ajunge la stadiul final al peritonitei.

Primul simptom care apare este, de obicei, o durere bruscă care începe în partea dreaptă a abdomenului inferior. Durerea se poate răspândi în zona din jurul buricului, chiar dacă apendicele nu este localizat exact acolo. În unele cazuri, durerea este accentuată de tuse, mers pe jos sau mișcări bruște. Durerea este cauzată de inflamarea apendicelui.

Pe măsură ce inflamația crește, ceea ce reprezintă un risc mai mare de ruptură, durerea devine mai insuportabilă. Zona burții se umflă, provocând uneori pierderea poftei de mâncare. În plus, această durere este adesea însoțită de febră, greață și vărsături.

Un alt simptom care poate apărea, deși nu se manifestă întotdeauna, este incapacitatea de a expulza gazele. În unele cazuri, poate duce chiar la constipație sau, dimpotrivă, la diaree.

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 octombrie 2023
Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși...
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazine. Este o sursă bună...
„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie...
Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”
Fumatul afectează sistemul imunitar. La fiecare fum de țigară vasele de sânge...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies