Cum să faci diferența între o aluniță și melanom, cancerul de piele. Regula ABCDE


Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, reprezentând 80-90 % din carcinoamele cutanate.


Practic, toate acestea apar pe zonele corpului expuse la soare, în special pe față, urechi, scalp, umeri și spate. Ele sunt cauzate de creșterea celulelor bazale situate în stratul cel mai profund al epidermei (stratul cel mai superficial al pielii). Sunt foarte frecvente, dar sunt, de obicei, și foarte ușor de tratat și nu au capacitatea de a face metastaze, deși pot fi invazive la nivel local datorită creșterii lor lente, dar progresive.

Carcinomul cu celule scuamoase sau carcinomul cu celule scuamoase, cunoscut și sub numele de carcinom cu celule scuamoase sau carcinom cu celule scuamoase, este al doilea cel mai frecvent cancer de piele. Acestea sunt cauzate de creșterea anormală a celulelor scuamoase, keratinocitele, care alcătuiesc aproape tot stratul cel mai exterior al pielii. Ele arată ca niște răni cu cruste, cu margini ridicate, care sângerează ușor.

Este o tumoră cu capacitate de metastazare, în special la nivelul ganglionilor limfatici, dar acest lucru este puțin frecvent și apare doar în cazurile foarte avansate.

Melanomul este o tumoare mult mai puțin frecventă decât alte tipuri de cancer de piele, dar comportamentul său este mai agresiv, ceea ce face ca acesta să fie mai probabil să invadeze țesutul sănătos din jur și să se răspândească în alte părți ale corpului.

Potrivit Societății Americane de Cancer, au fost descoperiți mai mulți factori de risc pentru melanom. Cercetătorii au localizat anumite modificări genetice în celulele alunițelor care le pot determina să se transforme în celule de melanom, dar rămâne neclar cum pot cauza cancerul.

Regula ABCDE

Una dintre cele mai bune modalități de a evalua dacă o aluniță poate fi un melanom este observarea caracteristicilor sale, folosind o regulă cunoscută sub numele de ABCDE. Prin urmare, se recomandă consultarea unui dermatolog dacă pata prezintă două sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

A de Asimetrie: jumătate din aluniță sau semnul din naștere nu corespunde celeilalte jumătăți.

B pentru Margine: marginile sunt neregulate, inegale, zimțate sau neclare.

C pentru Culoare: culoarea nu este uniformă și poate include diferite nuanțe de maro sau negru, sau uneori cu pete roz, roșii, albastre sau albe.

D pentru Diametru: alunița are un diametru mai mare de 6 milimetri (aproximativ cât o radieră de creion), deși melanoamele pot fi uneori mai mici de atât.

E pentru Evoluție: mărimea, forma sau culoarea aluniței se schimbă.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies