Cum deosebeşti gripa de COVID-19 sau viroză. Diferenţa între simptome 


Medicii au avertizat că în ultimele săptămâni foarte mulţi români ajung la spital cu simptome de gripă, viroze sau COVID-19. Specialiştii atrag atenţia că numărul cazurilor de Gripă A a crescut alarmant în ultimele zile. 


Doctorii spun că gripa poate fi mai periculoasă decât COVID-19 dacă nu este tratată corespunzător. Aceasta are un debut brusc şi poate duce la complicaţii, în special la persoanele care au şi alte boli cronice sau un sistem imunitar slăbit. 

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului. Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul mușchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea.

Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează șapte zile”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Care sunt simptomele gripei 

Gripa are un debut brusc, iar principalele simptome sunt nasul înfundat, tusea umedă astenie ușoară, rinoree și febră până la 38 de grade. Din aceste motive, tratamentul ar trebui să fie preventiv și luat în serios.

„Prevenția se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măștii, evitarea spațiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populația să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii”, a completat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Care sunt simptomele COVID-19 

În cazul în care este vorba despre o infecţie cu coronavirus, simptomele debutează brusc, la fel ca în cazul gripei. Evoluţia acestei infecţii este însă una foarte rapidă şi se manifestă în general prin tuse seacă, durere puternică în gât, febra şi frisoane. De asemenea, mai pot apărea simptome precum diareea, vărsături, iar în cazuri mai grave dificultatea de respiraţie ori dureri în piept. 

Pentru ca simptomele între gripă şi COVID-19 sunt greu de diferenţiat, în momentul în care apar simptomele menţionate este recomandată testarea RT PCR. 

Ce simptome apar în cazul unei viroze 

La viroze, debutul este unul treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Primele simptome sunt oboseala, durerea în gât şi congestia nazală. De asemenea, mai pot apărea strănutul, tusea. Febra apare rareori în cazul unei răceli. 

 

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies