Chistul Baker, cunoscut de asemenea sub numele de chist popliteu, este o umflătură cu lichid care apare în spatele genunchiului, ducând la mișcări restricționate și la senzația de presiune. Chistul Baker se produce fie prin hernierea (ieșirea) membranei sinoviale a genunchiului prin regiunea posterioară a capsulei, fie prin ieșirea lichidului articular în bursele (pungi) care comunică în mod normal cu genunchiul.
În cazurile incipiente pacientul nu se plânge de nicio durere, câteodată nici nu observă existența acestuia, apoi urmând o durere, un disconfort local și inabilitatea de a face flexia completă a genunchiului.
Chisturile Baker de obicei se formează ca urmare a unei artrite la genunchi sau ruperea cartilagiului. Acest chist apare întotdeauna ca rezultat al unei probleme existente la nivelul genunchiului, cum ar fi leziunea de menisc, artroză, leziunea de ligament încrucișat sau din alte probleme articulare. Chistul Baker se poate dezvolta la adulți, cu precădere la bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dar și la copii. Dacă la adulți chistul este cel mai adesea unilateral și indică existența unei patologii articulare, la copii afectează ambii genunchi simultan.
Chistul odată apărut poate crește în dimensiuni poate stagna sau se poate remite fără tratament (mai ales la copii). Totuși, chisturile de mari dimensiuni se poat rupe, producând dureri si edem important sau chiar sindrom compartimental, când se asociază și sângerare venoasă.
Chistul Baker: Semne și simptome
Lichidul sinovial care circulă în interiorul și în afara țesuturilor de la genunchi dar și de-a lungul acestuia, este de forma unor pungi moi a căror conținut vine din bursa gastrocnemio-membranoasă. Dacă se acumulează prea mult lichid sinovial se produce așa numitul chist Baker. Aceasta conduce la redoarea genunchiului și la dureri locale. Durerea se poate înrăutăți atunci când genunchiul este complet flexat sau întins. În cazul unor persoane active sau care stau mult în picioare, simptomele se pot înrăutăți.
De cele mai multe ori durerea este intensă mai ales la îndoirea genunchiului, respectiv a articulației acestuia. În cazuri grave este chiar posibilă palparea acestuia sub piele, el fiind ca o pungă de lichid sub genunchi. Dacă apare și edemul situația se complică deoarece acesta este produs de ruptura de chist și simptomele sunt de durere accentuată.
Chistul Baker se poate prezenta sub forma unei tumori maligne la genunchi, care din cauza faptului că apasă pe terminații nervoase poate produce durere și dificultate de mers.
Chistul Baker: Cauze și factori de risc
Factorii de risc pentru aparitia chistului popliteal la adulti sunt: istoricul de traumatisme la nivelul articulației genunchiului sau istoricul de afecțiune articulară coexistentă. Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului sunt osteoartrita, artrita reumatoidă, rupturile de menisc.
Umflarea și inflamația țesutului din spatele articulației genunchiului pot provoca: dureri la genunchi și gambă, o acumulare de lichid în jurul genunchiului, blocare ocazională sau zgomot în articulația genunchiului
Uneori, chistul Baker nu provoacă alte simptome decât umflături umplute cu lichid în partea din spate a genunchiului. Acestea pot uneori să se rupă, rezultând o scurgere de lichid în gambă care poate provoca dureri ascuțite, umflături și înroșirea gambei. Deși persoanele de orice vârstă pot fi afectate, majoritatea pacienților au peste 40 de ani.
Chistul Baker: Diagnostic
Diagnosticul de chist Baker se pune clinic și este susținut de examinările imagistice, cum ar fi: artrografia, ecografia sau RMN, pentru a determina localizarea si marimea chistului.
Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu tumori cum ar fi: lipom, tumoră vasculară, fibrosarcom. Chistul Baker poate fi confundat și cu un anevrism sau cu un abces. Un chist popliteu rupt poate simula o tromboflebită.
Chistul Baker:Tratament
Chisturile asimptomatice descoperite întâmplator nu necesită tratament. Chistele popliteale la adulți sunt în general secundare unei boli inflamatorii sau degenerative a articulației sau unor leziuni articulare. Pentru a trata corect chistul Baker trebuie avută în vedere cauza apariției lui. Ablația (extirparea) chistului fără rezolvarea leziunilor articulare poate duce la recidiva acestuia.
Tratament de recuperare
Terapia combinată este formata din electroterapie, kinetoterapie, laserterapie și masaj terapeutic. În cazul în care chistul este foarte mare și dureros, doctorul poate recomanda injecții cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației și durere și drenajul fluidului.
Recomandări:
• Aplicarea de comprese cu gheață
• Repaos
• Compresia genunchiului
• Reducerea activității fizice intense
• Elevația genunchiului mai ales pe perioada nopții
Foto Imago