Ce sunt echimozele (vânătăile), de ce apar și care sunt remediile


Echimoza, numită popular și vânătaie, apare cel mai adesea ca urmare a unei contuzii, a unui șoc sau a unei căzături. Se formează ca urmare a lezării ţesuturilor moi cu ruperea capilarelor şi scurgerea sângelui sub piele. 


Echimozele (vânătăile): cauze și tratament

Vânătaia (echimoza) este o pată roșie-violacee, cu margini delimitate, de întindere variabilă, apărută pe piele prin ieșirea sângelui la suprafață. Poate avea o culoare albastră, neagră sau violacee și nu dispare la exercitarea unei ușoare presiuni asupra zonei afectate. 

Suprafața vânătăii depinde de violența șocului și de vascularizarea regiunii afectate. În mod normal, o vânătaie ușoară dispare în 1-2 săptămâni. Vânătaia este însoţită de edem şi durere din cauza răspunsului inflamator al organismului ca urmare a loviturii.

Culoarea vânătăii se schimbă pe tot parcursul evoluției: de la albastru închis spre verde și apoi galben când contuzia e aproape vindecată.

Majoritatea vânătăilor dispar în cele din urmă pe măsură ce corpul reabsorbe sângele, deși vindecarea ar putea dura mai mult în cazul anumitor persoane. Poate fi utilă ridicarea zonei afectate și aplicarea de comprese cu gheață.

Tipuri echimoze

Echimozele sunt hemoragiile subcutanate care depășesc în diametru 1 cm și pot fi localizate în piele sau pe mucoase. Hemoragiile subcutanate sunt differentiate în: petesii (diametru mai mic de 3 mm), purpura (3mm-1cm) si echimoze (>1cm). 

Majoritatea echimozelor sunt din cauze traumatice:

  • echimoze precoce - apar imediat după traumatism și indică superficialitatea contuziei
  • echimoze tardive - apar la câteva ore distanță și sunt semnul unor leziuni profunde grave

Învinețirea mai profundă are ca rezultat un hematom, o acumulare de sânge în țesuturile corpului sau în cavități. Hematomul cutanat poate apărea în urma unei lovituri, a căderii unui obiect sau a șocurilor repetitive. Se caracterizează printr-o acumulare de sânge sub piele prin ruperea spontană sau traumatică a vaselor capilare, și este mai voluminos și mai proeminent decât vânătaia sau echimoza. În mod normal, un hematom cutanat se estompează în câteva săptămâni.

Purpura senila sau sensibilitatea vasculară apare odată cu vârsta, atunci când pielea devine mai subțire, mai uscată și mai predispusă la rupere și se învinețește mai ușor.

Echimoze: Semne și simptome

Învinețirea ușoară este o problemă obișnuită pentru multe persoane în vârstă. Din cauza reducerii țesutului adipos de sub piele și a faptului că vasele de sânge devin mai fragile. Vasele de sânge pierd din elasticitate și sunt mai predispuse la rupere.

Simptomele unei vânătăi sunt:

  • zonă de piele albastruie care apare în cateva ore dupa rănire;
  • sensibilitate pe acea zona sau în jur;
  • umflare

Echimoze: Factori de risc și cauze

Cauzele unei vânătăi includ: accidente sau leziuni; leziuni microscopice în vasele de sânge de sub piele; tulburări de sângerare; piele mai subțire din cauza îmbătrânirii.

Cauzele unui hematom includ: traumatisme, leziuni, fracturi, anevrism, unele medicamente, infecșii virale precum rubeola, oreionul, varicela, HIV sau hepatita C.

Unii factori sunt asociați cu un risc mai mare de a dezvolta o vânătaie:

îmbătrânirea

sporturile de contact

deficitul de vitamina C, de vitamina K

anemie

slăbirea capilarelor

tulburări de sângerare

tulburări autoimune

administrarea de anticoagulante

tonuri mai deschise ale pielii, unde vânătăile sunt mai vizibile

învinețirea ușoară poate avea și o component ereditară

consumul excesiv de alcool

probleme hepatice sau renale

vasculita

Boala Von Willebrand

Unii oameni se învinețesc ușor, încât nu-și amintesc cauza inițială. Alții dezvoltă vânătăi mari după răni ușoare sau observă că vânătăile se vindecă greu. Ca regulă generală, vânătăile tind să se vindece mult mai greu cu cât acestea se află în partea de jos a corpului.

Echimoze: Tratament

Recomandări pentru reducerea severității echimozei și grăbirea vindecării acesteia:

- Imediat după traumă se aplică comprese cu gheață pe locul lezat. Aplicarea poate fi repetată de mai multe ori pe zi.

- Se va utiliza paracetamol sau ibuprofen, în caz de durere. Aspirina va fi contraindicată dat fiind efectul său agregant care va facilita sângerarea în țesuturi.

- Suplimentele cu vitamina C și K sunt eficiente, la fel și o alimentație sănătoasă bazată pe legume cu frunze verzi

- Dacă echimoza este extinsă și se localizează pe membrul inferior se recomandă în primele 24 de ore menținerea cât mai mult posibil a membrului ridicat deasupra planului orizontal. Aceasta va favoriza refluxul sângelui din țesuturile lezate.

- Dacă au trecut 48 de ore la apariția echimozei se recomandă aplicarea compreselor calde timp de 10 minute, repetate de 2-3 ori pe zi. Acestea vor favoriza fluxul sangvin local și eliminarea mai rapidă a compușilor de hemoglabină degradați.

Remedii din plante medicinale:

- aloe vera reduce durerea și inflamația

- arnica reduce edemul

- cremele pe bază de vitamina K ajută la coagularea sângelui

- cataplasmele cu argilă verde pentru resorbția echimozelor

- tătăneasa stimulează regenerarea țesuțului afectat și grăbește vindecarea, datorită conținutului de alantonină

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies