Ce spune despre tine felul în care transpiri. Ce înseamnă când te ustură ochii de la transpiraţie


Transpiraţia ne face pe mulţi dintre noi să ne simţim jenaţi, însă ea este o modalitate perfect normală a corpului de a-şi regla temperatura şi de a scăpa de toxine. Definită ca eliberare a unui lichid bazat pe sare prin glandele sudoripare, transpiraţia poate fi cauzată de emoţii puternice, de anumite stări medicale, de sarcină sau menopauză, dar şi de temperaturile ridicate.


Glandele sudoripare eliberează constant transpiraţie încă de la naştere, iar la pubertate activitatea lor devine mai intensă datorită modificărilor hormonale. 

Patru lucruri pe care le spune despre tine transpiraţia

Transpiraţia este ceva normal, nu un handicap, însă cea în exces, la fel ca absenţa ei cu desăvârşire pot fi semnale de alarmă pe care corpul tău le trage.

Transpiraţia excesiv de sărată

La fel ca lacrimile, transpiraţia este în mod normal sărată. Totuşi, dacă ea este excesiv de sărată, până într-acolo încât simţi arsuri puternice dacă îţi intră în ochi, acesta poate fi un semn al carenţei de sodiu în organism.

Ce ai de făcut: asigură-te că te hidratezi corespunzător, mai ales în sezonul cald. Nu vei transpira mai mult dacă bei mai multă apă, ci vei reuşi să restabileşti un echilibru în organism. Ai, însă, grijă, să ai parte şi de un aport optim de sodiu în alimentaţie!

Absenţa transpiraţiei

Ai putea crede că acele persoane care transpiră puţin spre deloc sunt cu adevărat norocoase. Acesta nu este, însă, neapărat un semn bun.

Cei care abia dacă transpiră în zilele toride de vară sau atunci când depun mult efort au cel mai probabil glandele sudoripare incomplet deschise. Anhidroza este o afecţiune care, netratată la timp, poate ajunge să afecteze întregul organism. În lipsa transpiraţiei, corpul se supraîncălzeşte, oboseala intervine, prin urmare, mult mai rapid şi poate conduce chiar la insolaţii frecvente, care pot ajunge să pună viaţa în pericol.

Transpiraţia excesivă

La fel ca anhidroza, şi hiperhidroza poate trece neobservată, tocmai pentru că uneori poate să pară normal să transpiri foarte mult. Cei care sufera de hiperhidroză vor transpira la fel de mult şi în zile călduroase, dar şi în cele mai răcoroase, aparent fără motiv. Aceasta afectează de obicei femeile aflate la menopauză, dar poate să apară la oricine. 

Dacă este însoţită şi de o scădere neaşteptată în greutate, dacă apare de obicei în timpul somnului sau dacă episoadele de transpiraţie abundentă sunt însoţite de o senzaţie de presiune în piept, poate ar fi cazul să mergeţi la un medic, care va şti să coroboreze toate simptomele şi să pună un diagnostic.

Transpiraţia urât mirositoare

De fapt, nu transpiraţia este cea care miroase urât, ea fiind inodoră. Mirosul neplăcut este cauzat de bacteriile de pe piele, în contact cu transpiraţia, iar acest lucru se întâmplă de obicei în situaţii de stres.

Transpiraţia este de două feluri, în funcţie de glandele care o secretă: cea care este de obicei inodoră provine din glandele sudoripare ecrine, iar cea cu un miros neplăcut este secretată de glandele apocrine.

Ce ai de făcut: ai grijă să te speli bine în zonele în care ştii că transpiri abundent şi ai grijă la dietă; mediul înconjurător, medicamentele şi ceea ce mănânci poate influenţa mirosul corpului.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies