Ce este sindromul Ierusalim? Starea psihotică în care oamenii cred că sunt Iisus


Ciudata afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Ierusalimului este rară, dar pentru unii oameni o călătorie spirituală poate sfârși ca o cădere psihotică completă.


Se spune că ghizii din jurul Zidului de Vest din Ierusalim trebuie să fie atenți la turiștii care se comportă ciudat, care sunt agitați sau care se lasă în urma grupului.

Aceste personaje schimbătoare nu ar fi primele  care ar dezvolta o stare de sănătate curioasă numită sindromul Ierusalimului. Persoanele cu această tulburare devin convinse că sunt un profet într-o misiune divină.

Sindromul Ierusalimului este o stare psihotică dramatică în care turiștii dezvoltă gânduri obsesive în timpul călătoriei lor în Țara Sfântă.

Acest sindrom afectează aproximativ 100 de persoane pe an şi poate apărea la credincioșii de orice religie, dar este cunoscut cel mai mult pentru că există în rândul creștinilor și evreilor, cel mai frecvent din America de Nord și Europa de Vest.

Aproximativ 40 de persoane pe an trebuie să fie internate în spital. British Journal of Psychiatry precizează că între 1980 și 1993 au fost găsite aproximativ 1.200 de persoane cu această afecțiune, 470 dintre aceste cazuri fiind internate în spital.

Ce este sindromul Ierusalim?

Sindromul Ierusalimului este atunci când cineva dezvoltă o convingere intensă că este un personaj biblic - este absolut convins că transmite un mesaj divin.

Bărbații cred adesea că sunt Iisus, în timp ce femeile cred că sunt Fecioara Maria, deși oamenii au adoptat multe personaje biblice atât din Noul Testament, cât și din Vechiul Testament.

Într-o lucrare din 2000, condusă de cel mai mare expert în această boală, Yair Bar-El, s-a observat că majoritatea persoanelor - aproximativ 80% - care sufereau de această boală aveau deja o afecțiune psihiatrică de bază, cum ar fi schizofrenia.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies