Ce este narcisismul și cât de grav ne afectează viața un astfel de comportament


Narcisismul sau tulburarea de personaliate narcisistă este o afecțiune mentală în care oamenii proiectează în exterior o imagine de sine impunătoare, importantă, au o nevoie profundă de atenție și admirație și sunt lipsiți de empatie față de nevoile sau dorințele celorlalți. 

Foto Shutterstock

În spatele acestei măști de putere se află o stimă de sine extrem de fragilă, vulnerabilă la cele mai mici critici.

Autor: Ramona Sabău-Tătar – Fondator Centrul de Psihologie Maze – Singurul centru din România specializat pe tratarea victimelor narcisiștilor

Tulburarea de personalitate narcisică poate afecta toate domeniile de viață ale persoanei: relații, profesional, școală.

Atunci când lucrurile nu ies așa cum își doresc, narcisiștii reacționează de cele mai multe ori cu impulsivitate și agresivitate. Toleranța la frustrare este la pragul minim, iar persoanele de sprijin din jurul lor vor experimenta abuzul emoțional din partea acestora. 

Care sunt caracteristicile unei persoane narcisiste?

 • Se prezintă ca persoane importante și pretind ca ceilalți să îi trateze ca atare
 • Au impresia că li se cuvine orice și cer de la cei din jur admirație constantă
 • Au pretenția de a fi recunoscuți ca superiori chiar dacă nu există nimic care să susțină acest statut
 • Ii vei auzi des vorbind despre: succes, putere, bani, frumusețe sau perfecțiune
 • Monopolizează discuțiile revenind tot timpul la subiecte care îi pun într-o lumină bună
 • Profită de alții pentru a obține ce își doresc
 • Nu au empatie – nu văd și nici nu le pasă de sentimentele sau nevoile altora
 • Insistă să primească doar ce e mai bun: cea mai bună mașină, cel mai bun job etc, chiar dacă meritele lor nu ii recomandă
 • Nu vor ezita să te insulte, să îți inducă rușine sau frică, să îți minimizeze orice merit dacă asta îi face să își atingă scopul

Toleranța scazută la frustrare îi poate conduce la comportamente de tipul:

 • Devin furioși dacă nu primesc tratament preferențial
 • Reacționează cu agresivitate și vor încerca să le diminueze meritele  celorlalți pentru a se pune pe sine într-o postură bună
 • Își pot asuma meritele altor peroane
 • Pot minți fără remușcare
 • Se adaptează foarte greu la schimbare
 • Au schimbări bruște de stare, greu de înțeles pentru ceilalți, pentru că își gestionează cu greu emoțiile

Câte tipuri de narcisiști există?

Oamenii de știință au clasificat tipurile de narcisiști în funcție de comportamentele pe care aceștia le practică. Scopul final al oricărui narcisist, chiar dacă prin metode diferite, este de a-și satisface propriile nevoi și de a i se îndeplini dorințele. În plus față de tipurile de narcisisti descrise, există și combinații ale celor 4 tipuri.

 1. Narcisistul grandios – îl veți întâlni și sub denumirea de narcisist clasic. Este forma cea mai întâlnită și cea mai ușor de identificat. Au o prezență care invadează și acaparează orice grup, sunt autoritari, aroganți și foarte plini de ei.
 2. Narcisistul ascuns – contrar celorlalte forme de narcisism, narcisistul ascuns, va fi, dupa cum îi spune și numele, destul de greu de identificat dacă nu ai studiat subiectul în amănunt. Narcisiștii ascunși vor manipula prin victimizare, nu se află în centrul atenției grupului dar vor pretinde de la oamenii de sprijin (familie, copii, prieteni apropiați etc) loialitate necondiționată, însă ei nu vor răspunde cu aceiași monedă. Vor șantaja emoțional și pot abuza prin inducerea sentimentului de rușine victimei sau a sentimentului de vinovație.
 3. Narcisistul malign – caracterizat de comportamente agresive, tendința de a exploata și de a se folosi de oamenii din jur. Tendințe spre încălcare a regulilor sociale și legale.
 4. Narcisistul comunal – se remarcă prin “grija” purtată comunității din care face parte. Se hrănește emoțional din interacțiunea cu comunitatea de unde își ia atenție și validare. În spatele usilor închise sunt la fel de abuzatori pentru victimele lor.

Cum pot gestiona relația cu un narcisist?

Relațiile cu persoane narcisiste sunt printre cele mai dificil de gestionat, discutând aici despre persoane care nu văd altceva în afară de ele și propriile nevoi. Pentru persoana care suferă de această afecțiune viața este un teren competitiv în care ea trebuie să câștige. Pentru persoanele din jur însă, viața poate fi un adevărat calvar.Pe termen lung, persoanele din jurul narcișistilor pot acuza anxietate, atacuri de panică, depresie, stimă de sine scăzută, pierderea identității etc Ca să te poți proteja poți urma pașii propuși de noi:

 • Informeză-te – educă-te pentru a te putea proteja. Odată ce înțelegi cum funcționează persoanele cu astfel de comportamente îți va fi mai ușor să îi identifici și să îți creezi mecanisme de apărare
 • Impune limite – o caracteristică importantă a narcisiștilor este capacitatea lor foarte redusă de a accepta limite din partea celor din jur. Dacă limitele tale îl constrâng pe narcisist să nu își mai satisfacă o nevoie va reacționa cu furie sau cu agresivitate. Este important să înveți să impui și să îți susții limitele. Atunci când ceva nu este potrivit pentru tine spune “NU” cât se poate de clar și concis. Ai grijă să menții acest răspuns și să nu îl schimbi la prima încercare de manipulare din partea narcisistului. Nu vei face decât să îi hrănești ideea ca limitele de fapt nu există.
 • Construiește-ți un grup de suport – fie că ne referim la familie sau prieteni, caută să te înconjori de oameni care îți recunosc valoarea și care te văd pe tine cu nevoile și dorințele tale. Grupul de suport poate fi un reminder constant a ceea ce ești cu adevărat și te poate ajuta să treci peste momentele grele din relație
 • Află cine ești – fie cu ajutorul unui proces psihoterapeutic sau prin studiu și introspecții, caută să te descoperi și să îți exprimi calitățile și nevoile. O persoană care își cunoaște atât calitățile cât și defectele este mai greu de clintit când vine vorba de stima de sine. O stima de sine sănătoasă va funcționa ca un barometru care te va atenționa atunci când lucrurile sunt împotriva ta.
 • Caută un specialist care înțelege abuzul emoțional provocat de narcisiști – caută să discuți cu un specialist din domeniul sănătății mintale care înțelege comportamentele narcisiste și consecințele lor pentru victime. 

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies