Care sunt factorii de risc în cancerul colorectal. Chirurg: Apare la cei care nu au o dietă sănătoasă


Cancerul colorectal apare în colon (intestinul gros) sau rect. Cancerul de colon se poate răspândi la alte organe din apropierea colonului, ca vezica urinară, uterul sau prostata. 


Specialiştii sunt de părere că aceste cancere (de colon şi rectale) au nevoie de 5 -10 ani pentru a se dezvolta. Cel mai frecvent apare după vârsta de 50 de ani.

Atât bărbații, cât și femeile, au același risc de cancer de colon. Cancerul colorectal este cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă de peste 50 de ani, dar poate apărea la pacienți  tineri și  adolescenți.

Peste 75% din cancerele de colon și rect apar la persoane fără factori de risc cunoscuți, motiv pentru care screeningul regulat este atât de important. Un istoric personal sau familial de cancer de colon sau rect sau de polipi de colon poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon.

Factori de risc ai cancerului colorectal

Unii factori care cresc riscul de a dezvolta cancer colorectal sunt inevitabili și nu pot fi modificați.

- Vârsta este unul dintre aceștia. Riscul de a dezvolta acest cancer crește după vârsta de 50 de ani. 

Principalul factor de risc este vârsta. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât este un risc mai mare de a dezvolta orice tip de cancer. Vorbind, specific, de cancerul colo-rectal s-a constatat, statistic vorbind, că frecvenţa cea mai mare este după vârsta de 50 de ani", a declarat Medicul chirurg Gerald Filip la Medika tv.

Alți factori de risc inevitabili sunt:

  • un istoric anterior în ce privește polipii de pe colon,
  • un istoric anterior de boli intestinale,
  • antecedente familiale de cancer colorectal având anumite sindroame genetice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP), 
  • origine evreiască din Europa de Est  sau africană.   

Alți factori de risc sunt evitabili. Aceasta înseamnă că ei pot fi schimbați sau eliminați pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Factorii de risc evitabili includ:

  • a fi supraponderal sau a avea obezitate,
  • a fi fumător,
  • consumul exagerat de alcool,
  • diabetul de tip 2,
  • un stil de viață sedentar,
  • dieta bogată în carne procesată.

”Alt aspect este cel al modului de viaţă pe care îl avem, pentru că se ştie clar că întotdeauna cancerul colo-rectal apare la persoanele care fac excese de alcool sau cele supraponderale, la persoanele care nu au o dietă sănătoasă şi dieta sănătoasă înseamnă o cantitate mare de fibre vegetale în alimentaţie, fructe, legume care teoretic ar trebui să depăşească două treimi din alimentele pe care le ingerăm.

Factor de risc important este istoricul familial legat specific de cancerul colo-rectal. În 90% din cazuri, cancerul colo-rectal pleacă de la un polip care în câţiva ani se transformă într-o tumoră malignă. Şi de aceea este foarte important să efectuăm colonoscopia de screening care permite nu numai diagnosticul, dar dacă întâlneşti un polip îl rezeci şi practic scazi riscul de a dezvolta o tumoră malign de colon sau de rect”, a explicat el.

În România, doar doi din 10 pacienţi fac teste de screening şi descoperă la timp cancerul colorectal, de cele mai multe ori boala fiind depistată în stadii foarte târzii.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies