Care sunt cele 3 tipuri de durere pe care le simțim și de ce una dintre ele este un mister?


Durerea este ceva ce oamenii de știință au încercat în mod constant să definească, dar nu este ușor.


A fost nevoie de doi ani de deliberări ale Subcomitetului de taxonomie al Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (IASP) pentru a ajunge la o definiție în 1978.

O parte a misterului constă în faptul că durerea este mai mult decât biologică. Deși este incontestabil o senzație într-o parte sau mai multe părți ale corpului, aceasta este întotdeauna neplăcută și, prin urmare, este și o experiență emoțională.

În cele din urmă, IASP a reușit să ajungă la o definiție, care a fost revizuită în 2018, acceptată pe scară largă de profesioniștii din domeniul sănătății și de cercetătorii din domeniul durerii și adoptată de mai multe organizații, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Durerea este "o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată sau similară cu cea asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale".

Dar nu toate durerile sunt la fel

"Există o mulțime de dureri diferite, iar durerea fiecăruia este diferită", a declarat pentru BBC World Maria Fitzgerard, specialist în neuroștiințe și expert în durere, "dar acestea au fost clasificate în trei tipuri.

Potrivit IASP, "durerea poate fi clasificată ca fiind nociceptivă, neuropată sau, doar în cazul durerii cronice, de sensibilizare centrală, în funcție de tipul de leziune și de calea fiziopatologică care duce la perceperea durerii".

Dintre acestea trei, există un tip care, deși ne face să suferim, tinde să fie util, și alte două pe care sperăm că nu le veți simți niciodată.

1. Durerea comună

Durerea nociceptivă este tipul de durere pe care probabil că o cunoașteți, deși poate că nu i-ați știut numele.

Sub ea sunt grupate "majoritatea durerilor pe care le simțim, cele mai frecvente, cele care se rezolvă", a explicat Fitzgerald.

Acestea sunt cele care apar "pentru că un anumit țesut, o parte a corpului tău, a fost rănit".

"S-ar putea să aveți o vânătaie sau să vă rupeți brațul, sau chiar să aveți articulațiile umflate, cum ar fi în cazul artritei, dar, practic, ceva este rănit și asta declanșează durerea.

Astfel de dureri "fac parte din protecția organismului nostru, care ne face să ne odihnim, să protejăm zona și să o ajutăm să se vindece", a declarat expertul de la University College London.

2. Durere la sistemul nervos 

"Durerea neuropatică este foarte intensă", a spus Fitzgerald.

Este un tip complex de durere cauzată de o leziune sau de o boală care afectează sistemul nervos central, sistemul care transportă informațiile către creier

Se estimează că afectează aproximativ una din 20 de persoane din lumea occidentală, potrivit Societății Regale Britanice de Medicină.

Adesea, aceste dureri nu sunt cu adevărat un semn clar de vindecare, pentru că nimic nu se vindecă, ci doar provoacă multă, multă suferință.

Și, deocamdată, nu există niciun remediu, ci doar o ușurare. Există încercări și o mulțime de cercetări pentru a încerca să oprească sistemul nervos să creeze aceste dureri.

3. Durerea misterioasă 

În cele două tipuri anterioare, durerea nu este o afecțiune independentă, ci răspunsul organismului la alte evenimente: un semnal că ceva nu este în regulă.

Dar această viziune exclude mulți pacienți a căror durere nu are o origine evidentă.

Acesta este cazul, de exemplu, al celor care suferă de fibromialgie, o afecțiune ale cărei simptome includ dureri cronice generalizate, oboseală, dificultăți de somn, scăderea funcționării fizice, tulburări de dispoziție și disfuncții cognitive care pot include probleme de memorie, concentrare și claritate mentală.

"Unii oameni se trezesc dimineața și simt că îi doare totul, iar durerea nu este într-o anumită zonă. Și adesea experimentează ceea ce ei numesc "ceață cerebrală", sentimentul că nu pot gândi clar".

"Probabil că este generată la nivel central, de creier, dar asta nu înseamnă că este o afecțiune psihiatrică. Ceva legat de modul în care este procesată durerea în creier a fost modificat, astfel încât ei simt durere atunci când nu există nicio leziune, iar acest lucru este foarte dificil de suportat".

La fel, există și alte afecțiuni pentru care "nu există o sursă biologică: nu este vorba de o articulație inflamată sau de un nerv tăiat.

Asta nu înseamnă în niciun caz că nu este reală. Este 100 la sută reală. Ceea ce se întâmplă este că înțelegerea noastră despre corpurile noastre este încă limitată.

Acesta este cel de-al treilea tip de durere, care este cu adevărat un mister. În acest caz, atât cauza, cât și scopul sunt necunoscute.

foto: shutterstorck.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies