Amnezia: cauze, simptome, tratament
Amnezia reprezintă pierderea parțială sau totală a memoriei. Însoțește numeroase afecțiuni sau urmează după un traumatism fizic sau psihic. Amnezia se manifestă prin abolirea proceselor de fixare, conservare, recunoaștere și reproducere ale memoriei, fie separat, fie în totalitatea lor. Amnezia se poate instala subit sau treptat, iar pierderea memoriei poate fi temporară sau permanentă.
Amnezia: Tipuri
Există o amnezie de fixare sau anterogradă, în care bolnavul este incapabil să păstreze amintiriale faptelor foarte recente, care sunt totuși bine percepute. El își poate aminti cu ușurință evenimente din tinerețe, dar nu și pe cele petrecute cu o zi înainte (în stările de demență senilă, postencefalitice, stări toxiinfecțioase, paralizia generală progresivă).
În amnezia de conservare sau retrogradă găsim o ștergere a amintirilor fixate înaintea debutului bolii (traumatisme cranio-cerebrale).
Amnezia infantilă este reprezentată de incapacitatea oamenilor de a-şi aminti primii 3-5 ani din viaţă.
Amnezia disociativă este cauzată de şocuri emoţionale sau traume. Persoana în cauză poate pierde amintirile personale şi informaţiile autobiografice, dar pe termen scurt.
Amnezia: Semne și simptome
Pierderea ușoară a memoriei este un factor normal în procesul de îmbătrânire, însă pierderea semnificativă a memoriei sau incapacitatea formării de noi amintiri poate indica prezența unei tulburări amnestice. Este posibil ca memoriile pierdute sa nu mai poata fi recuperate. Amnezia variază în funcție de severitate și amploare.
Există două caracteristici specifice ale amneziei:
• dificultate în a învăța informații noi, după ce a aparut amnezia (anterogradă)
• probleme legate de amintirea evenimentelor petrecute în trecut și alte informații importante (eetrogradă).
Alte semne ale amneziei: confuzia, dezorientarea, memoriile false, mișcări necoordonate, tremor, convulsii.
Pierderea izolată de memorie nu afectează inteligența persoanei, cunostințele generale, concentrarea, judecata, personalitatea sau identitatea.
Amnezia: Cauze
Amnezia este pierderea totală sau parțială a capacității de memorizare a informației și de reamintire a informației înmagazinate. Amnezia este asociată cel mai adesea fie cu traume cerebrale, fie cu degenerarea celulelor creierului, situaţie specifică instalării demenţei. În ambele cazuri, celulele creierului sunt pierdute şi că urmare a conexiunii celulare complexe din interiorul creierului, ele nu pot fi înlocuite.
Amnezia cauzată de leziuni ale creierului este cunoscută ca fiind amnezie neurologică. Cauzele posibile ale tipului neurologic includ accidentul vascular cerebral, excesul de alcool pe termen lung, tumorile situate în părţile creierului care controlează memoria, boli degenerative ale creierului, leziuni care provoacă comoţie cerebrală sau anumite medicamente care acţionează ca sedative.
Cauze și factori de risc:
– Traumatism cranian
– Abuz de alcool și alte substanțe (droguri, calmante)
– Accident vascular cerebral
– Malnutriție
– Anevrism
– Crize convulsive
– Operatii chirurgicale pe creier
– Traumă și șoc emoțional
– Lipsa vitaminei B (sindromul lui Korsakov)
– Comoție cerebrală
– Encefalită
– Alzheimer
– Hemoragie subrahnoidiană
– Boli psihiatrice (epilepsie, depresie, tulburări bipolare)
– Boala celiacă netratată
– Demența senilă
– Hipotiroidism
– Migrene
– Terapia cu șocuri
– Lipsa oxigenului din creier
– Intoxicaţie cu monoxid de carbon
Amnezia: Diagnostic
Amnezia poate varia în funcție de declanșator și de gradul de severitate. Medicul specialist va proceda la excluderea altor posibile cauze ale pierderii memoriei, inclusiv demența, Alzheimer, depresia sau o tumoare cerebrală.
Examenul fizic, ce va include verificarea sistemului nervos, prin testarea reflexelor, a funcțiilor senzoriale, a echilibrului și a memoriei pe termen scurt și pe termen lung, și tomografie computerizată (CT), RMN sau electroencefalogramă.
Medicul poate utiliza și teste cognitive pentru verificarea memoriei. Analizele de sânge pot evidenția prezența unei infecții sau deficiențe nutriționale.
Amnezia: Tratament
Nu există un tratament specific pentru această afecțiune, dar cu ajutorul tehnicilor de amplificare a memoriei și susținere psihologică este posibilă ameliorarea. Pacienții cu amnezie pot apela la serviciile terapiei ocupaționale pentru a-și organiza activitatea zilnică, cât și pentru a însuși metode de facilitare a memorizării sau recuperării informațiilor pierdute.
Asistenţa tehnologică - pentru mulţi pacienţi cu amnezie este util un dispozitiv electronic precum un smartphone. Acesta va ajuta pacientul ȋn realizarea sarcinilor de zi cu zi prin intermediul unui oragnziator electronic.
Amnezia cauzată de demență este incurabilă. Nu există tratament medicamentos pentru amnezie.
Foto Imago