Bolile care se pot transmite prin sărut: principalele simptome 


 
Bolile transmisibile prin sărut sunt infecții cauzate de virusuri, bacterii și ciuperci care pot fi transmise prin salivă sau picături de salivă, cum ar fi mononucleoza, herpesul și sifilisul.


Deși aceste boli sunt de obicei de scurtă durată și se vindecă de la sine, la unele persoane pot apărea complicații, cum ar fi răspândirea infecției în alte părți ale corpului, inclusiv în creier.

Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea transmiterii bolii și, dacă este necesar, să se trateze în conformitate cu instrucțiunile medicului, după cum relatează Tu Saúde.

Mononucleoză

Principalele simptome: oboseală, stare generală de rău, dureri de corp și febră, care poate fi scăzută sau poate ajunge până la 40°C, dureri în gât și ganglioni limfatici în regiunea gâtului, care durează între 15 zile și 1 lună.

Cum se tratează: dipirină sau paracetamol, odihnă și consum de lichide din abundență. Nu există un medicament specific pentru a face infecția să treacă mai repede, iar virusul poate rămâne activ până la 2 luni.

Prevenire: evitați să împărțiți pahare și tacâmuri, de exemplu, și evitați contactul apropiat cu persoane infectate cu virusul mono.

Afte 

Principalele simptome: leziuni pe piele, în special în jurul buzelor, care sunt roșii, cu mici vezicule gălbui, care provoacă furnicături și durere, precum și febră, stare de rău, dureri de gât și ganglioni limfatici la nivelul gâtului.

Cum se tratează: unguente cu proprietăți antivirale timp de 4 zile, care ajută la reducerea înmulțirii virusului. De asemenea, poate fi tratată cu pastile timp de 7 zile și trebuie să fie prescrise de medicul de familie.

Prevenire: evitați sărutul sau contactul apropiat cu persoanele care au răni în gură și evitați să împărțiți obiecte personale, cum ar fi ochelarii, tacâmurile și rujul.

Candidoză

Principalele simptome: o mică leziune roșiatică sau albicioasă pe limbă poate fi dureroasă și durează aproximativ 5 zile.

Cum se tratează: un unguent antifungic pe bază de nistatină de 4 ori pe zi, iar în cazuri mai grave poate fi necesar să se apeleze la tablete precum ketoconazol, prescrise de medicul de familie.

Prevenire: consumați alimente bogate în vitamina C, deoarece aceasta poate împiedica dezvoltarea Candida sp.

Sifilis

Principalele simptome: În stadiul incipient al sifilisului, apar mici leziuni în gură sau în zona intimă care, dacă nu sunt tratate, se pot transforma într-o boală cronică ce se răspândește în tot corpul și poate provoca leziuni la nivelul creierului, inimii și oaselor.

Confirmarea bolii se face prin răzuirea leziunilor și prin teste de sânge pentru a confirma prezența bacteriei. 

Cum se tratează: Tratamentul trebuie să fie îndrumat de medicul de familie sau de un specialist și constă în administrarea unui antibiotic. 

Prevenție: Nu există vaccin sau imunitate împotriva bolii și este important să se folosească prezervativul în timpul actului sexual.

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies