Boala care provoacă mai multe decese premature decât fumatul


Persoanele cu tulburare bipolară au de patru până la șase ori mai multe șanse de a muri prematur decât cele care nu suferă de această boală, potrivit unui studiu al Universității din Michigan (SUA) publicat în revista Psychiatry Research.


În schimb, persoanele care au fumat  au fost de aproximativ două ori mai predispuse să moară prematur decât cele care nu au fumat niciodată, indiferent dacă aveau sau nu tulburare bipolară.

"Tulburarea bipolară a fost considerată de mult timp un factor de risc pentru mortalitate, dar întotdeauna în contextul altor cauze comune de deces", a explicat autoarea principală a studiului și managerul de date al programului de cercetare Heinz C. Prechter Bipolar Research Program, Anastasia Yocum.

Yocum și colegii săi, printre care se numără și directorul programului Prechter, Melvin McInnis, au început prin a examina decesele și factorii asociați în rândul a 1.128 de persoane care s-au oferit voluntar pentru studiul pe termen lung al programului asupra persoanelor cu și fără tulburare bipolară.

Ei au descoperit că toate cele 56 de decese, cu excepția a două, de la începutul studiului în 2006, au fost înregistrate în rândul grupului de 847 de persoane din studiu care sufereau de tulburare bipolară.

Cu ajustări statistice, analiza lor arată că, având un diagnostic de tulburare bipolară, o persoană are de șase ori mai multe șanse de a muri pe o perioadă de 10 ani decât persoanele din același studiu care nu aveau tulburare bipolară.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 18 februarie 2024
În lacrimi, în nas ori în plămâni există un gardian atent doar la fier. Care...
Colagenul înseamnă structura de rezistență a pielii. De unde îl luăm, aflăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies