Anemia aplastică, boala rară a sângelui care se instalează pe nesimțite. Cauze și tratament


Anemia aplastică este o afecțiune gravă și rară a sângelui, care afectează doi oameni la un milion și poate duce la deces. Cum apare, care sunt cauzele și ce posibilități de tratament există – aflați în cele ce urmează.


Anemia aplastică apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează, împiedicând astfel funcționarea normală a organismului. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic. 

Această formă de anemie poate fi depistată încă de la naștere, dar poate fi și dobândită. În acest caz, boala este mai des întâlnită în rândul adolescenților și adulților tineri.

Cauzele apariției anemiei aplastice

Mecanismul prin care apare anemia aplastică idiopată este neclar, dar în majoritatea cazurilor este vorba de funcționarea deficitară a sistemului imun, care atacă și distruge celulele stem din măduva osoasă. 

Printre cauzele asociate cu apariția anemiei aplastice dobândite se numără: 

 • expunerea la produse chimice (de exemplu benzen, arsenic anorganic); administrarea anumitor medicamente (precum antibiotice, antineoplazice, antiinflamatoare nesteroidiene, sporuri de aur, quinacrina);
 • hepatitele; 
 • sarcina; 
 • anumite virusuri (Epstein-Barr și citomegalovirusul);
 • radiațiile.

Ce simptome indică prezența anemiei aplastice

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roșii, albe și trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

 • Numărul mai mic de celule roșii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, paloarea pielii, gingii și unghii palide, amețeală, dureri, mâini și picioare reci, dureri în piept.
 • Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecții frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei. 
 • Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi ușoare, pete roșii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun și perioade menstruale grele.

Pe lângă acestea, pacienții au semnalat erupții cutanate, infecții care durează o vreme mai îndelungată sau greață. 

Unui pacient palid, medicul de familie îi recomandă un pachet de analize dintre care obligatoriu o hemoleucogramă. Din studiul acesteia, medicul poate suspecta boala și ulterior trimite pacientul către medicul specialist hematolog care decide următorii pași spre diagnosticul corect”, explică dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie și preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Sursa foto: Lucian Ioniță.

Cum diagnostichezi anemia aplastică

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecțiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare și alte investigații: biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice. 

Vestea proastă este că nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat de îmbolnăvire: 

 • pacienții diagnosticați cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie; 
 • pacienții cu anumite boli infecțioase; 
 • persoanele cu tulburări autoimune sau afecțiuni congenitale ce pot afecta măduva osoasă.

Cum tratăm anemia aplastică

Tratamentul anemiei aplastice se adresează simptomelor și este stabilit în funcție de severitatea bolii, spun specialiștii. 

Acesta poate include medicamente imunosupresoare, transfuzii de sânge sau transplant de celule stem hematopoietice. Anemia aplastică nediagnosticată și netratată corespunzător poate pune viața pacienților în pericol și poate duce la complicații grave precum sângerarea, infecții severe, disfuncții de organ sau afecțiuni grave precum leucemia sau alte boli hematopoietice clonale”, dezvăluie dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

Consultații psihologice gratuite - „Anemia Aplastică - Tot ce trebuie să știi”

Pentru a veni în sprijinul pacienților și al aparținătorilor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) desfășoară campania de informare și conștientizare „Anemia Aplastică - Tot ce trebuie să știi”. 

În cadrul acestui demers este lansat un program prin care pacienții și familiile acestora vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultații psihologice de grup, organizate în sistem online (pe Zoom). 

Diagnosticul unei afecțiuni grave, precum anemia aplastică, are un impact emoțional puternic atât pentru pacient, cât și pentru familiile și prietenii lor, neadaptarea la noile condiții de viață rezultate din apariția bolii putând conduce la tulburări psihice de tip afectiv sau anxios. Depresia poate grăbi evoluția bolii, poate scădea aderența la tratamentul medical și a funcționalității și calității vieții, ceea ce ne arată încă o dată că sprijinul emoțional și social sunt la fel de importante ca tratamentul medical. 

Un grup de sprijin și consiliere psihologică ajută pacientul să înțeleagă că nu este singur, să învețe din experiențele altora, să se simtă acceptat și confortabil în compania unor persoane care îl înțeleg”, spune moderatoarea acestor grupuri, Doranda Bârsan, psihologă, mamă a unui tânăr cu anemie aplastică și vicepreședinta Asociației Prietenii lui Adrian.

Sesiunile dedicate pacienților încep luni, 6 februarie (ora 19:00), iar cele pentru aparținători în luna iunie. Vor fi desfășurate 20 de ședințe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienți și ultimele 4 pentru aparținători. 

Înscrierile se realizează online, prin completarea acestui formular. Acestea rămân deschise pentru doritori inclusiv pe parcursul derulării campaniei.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies