Metoda descoperită de cercetători pentru a evita reinfectarea cu coronavirus după boală

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă pentru a întări sistemul imunitar după infecţia cu coronavirus. Aceasta strategie ar ajuta persoanele care au avut COVID-19 să nu se mai reinfecteze. Astfel, cercetătorii vorbesc despre o nouă armă care ar putea proteja pacienţii. 

Studiul a fost realizat de Universitatea de Stat din Milano și Universitatea Sacco alături de mai multe instituții americane.

Cercetătorii spun că este vorba despre o proteină care ar putea regla sistemul imunitar al pacienţilor, care se pot infecta chiar şi la câteva luni după ce au trecut prin boală. Cauza ar fi o disfuncţie imunitară de lungă durată cauzată de COVID-19. 

În cadrul studiului oamenii de ştiinţă au analizat un medicament ce ar putea corecta aceste modificări şi ar putea restabili răspunsul imunitar pentru a proteja pacienții de riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2.

„Acest studiu relevă faptul că alterările sistemului imunitar observate în timpul COVID-19 nu se limitează doar la faza acută a bolii, ci pot persista timp de luni de zile după recuperare, la fel ca simptomele care caracterizează long COVID, compromițând capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la agenții patogeni externi și expunând pacienții la noi infecții”, a declarat Paolo Fiorina, profesor de endocrinologie, director la Universitatea Sacco.

Ce au descoperit cercetătorii 

„Am descoperit că anticorpul monoclonal care blochează proteina PD-1, ale cărei niveluri sunt crescute în timpul și după infecție, reduce alterările imunitare observate.După tratamentul cu anticorpul monoclonal, celulele imunitare au prezentat o capacitate crescută de răspuns imunitar împotriva SARS-CoV-2”.

De asemenea, Stefano Rusconi, directorul Unității de Boli Infecțioase de la spitalul Legnano, și Massimo Galli, fost profesor de boli infecțioase la Universitatea de Stat din Milano, a confirmat datele acestui studiu şi spune că există „posibilitatea de a reduce acest risc prin restabilirea unui răspuns normal împotriva virusului reprezintă o nouă armă potențială pentru protejarea sănătății pacienților și combaterea răspândirii acestei teribile epidemii".

Sursa foto: shutterstock.com 

Citeste si:

Citeste si