Ce este narcisismul și cât de grav ne afectează viața un astfel de comportament

Narcisismul sau tulburarea de personaliate narcisistă este o afecÈ›iune mentală în care oamenii proiectează în exterior o imagine de sine impunătoare, importantă, au o nevoie profundă de atenÈ›ie È™i admiraÈ›ie È™i sunt lipsiÈ›i de empatie față de nevoile sau dorinÈ›ele celorlalÈ›i. 

În spatele acestei măști de putere se află o stimă de sine extrem de fragilă, vulnerabilă la cele mai mici critici.

Autor: Ramona Sabău-Tătar – Fondator Centrul de Psihologie Maze – Singurul centru din România specializat pe tratarea victimelor narcisiÈ™tilor

Tulburarea de personalitate narcisică poate afecta toate domeniile de viață ale persoanei: relații, profesional, școală.

Atunci când lucrurile nu ies aÈ™a cum își doresc, narcisiÈ™tii reacÈ›ionează de cele mai multe ori cu impulsivitate È™i agresivitate. ToleranÈ›a la frustrare este la pragul minim, iar persoanele de sprijin din jurul lor vor experimenta abuzul emoÈ›ional din partea acestora. 

Care sunt caracteristicile unei persoane narcisiste?
  • Se prezintă ca persoane importante È™i pretind ca ceilalÈ›i să îi trateze ca atare
  • Au impresia că li se cuvine orice È™i cer de la cei din jur admiraÈ›ie constantă
  • Au pretenÈ›ia de a fi recunoscuÈ›i ca superiori chiar dacă nu există nimic care să susÈ›ină acest statut
  • Ii vei auzi des vorbind despre: succes, putere, bani, frumuseÈ›e sau perfecÈ›iune
  • Monopolizează discuÈ›iile revenind tot timpul la subiecte care îi pun într-o lumină bună
  • Profită de alÈ›ii pentru a obÈ›ine ce își doresc
  • Nu au empatie – nu văd È™i nici nu le pasă de sentimentele sau nevoile altora
  • Insistă să primească doar ce e mai bun: cea mai bună maÈ™ină, cel mai bun job etc, chiar dacă meritele lor nu ii recomandă
  • Nu vor ezita să te insulte, să îți inducă ruÈ™ine sau frică, să îți minimizeze orice merit dacă asta îi face să își atingă scopul
Toleranța scazută la frustrare îi poate conduce la comportamente de tipul:
  • Devin furioÈ™i dacă nu primesc tratament preferenÈ›ial
  • ReacÈ›ionează cu agresivitate È™i vor încerca să le diminueze meritele  celorlalÈ›i pentru a se pune pe sine într-o postură bună
  • ÃŽÈ™i pot asuma meritele altor peroane
  • Pot minÈ›i fără remuÈ™care
  • Se adaptează foarte greu la schimbare
  • Au schimbări bruÈ™te de stare, greu de înÈ›eles pentru ceilalÈ›i, pentru că își gestionează cu greu emoÈ›iile
Câte tipuri de narcisiști există?

Oamenii de știință au clasificat tipurile de narcisiști în funcție de comportamentele pe care aceștia le practică. Scopul final al oricărui narcisist, chiar dacă prin metode diferite, este de a-și satisface propriile nevoi și de a i se îndeplini dorințele. În plus față de tipurile de narcisisti descrise, există și combinații ale celor 4 tipuri.

  1. Narcisistul grandios – îl veÈ›i întâlni È™i sub denumirea de narcisist clasic. Este forma cea mai întâlnită È™i cea mai uÈ™or de identificat. Au o prezență care invadează È™i acaparează orice grup, sunt autoritari, aroganÈ›i È™i foarte plini de ei.
  2. Narcisistul ascuns – contrar celorlalte forme de narcisism, narcisistul ascuns, va fi, dupa cum îi spune È™i numele, destul de greu de identificat dacă nu ai studiat subiectul în amănunt. NarcisiÈ™tii ascunÈ™i vor manipula prin victimizare, nu se află în centrul atenÈ›iei grupului dar vor pretinde de la oamenii de sprijin (familie, copii, prieteni apropiaÈ›i etc) loialitate necondiÈ›ionată, însă ei nu vor răspunde cu aceiaÈ™i monedă. Vor È™antaja emoÈ›ional È™i pot abuza prin inducerea sentimentului de ruÈ™ine victimei sau a sentimentului de vinovaÈ›ie.
  3. Narcisistul malign – caracterizat de comportamente agresive, tendinÈ›a de a exploata È™i de a se folosi de oamenii din jur. TendinÈ›e spre încălcare a regulilor sociale È™i legale.
  4. Narcisistul comunal – se remarcă prin “grija” purtată comunității din care face parte. Se hrăneÈ™te emoÈ›ional din interacÈ›iunea cu comunitatea de unde își ia atenÈ›ie È™i validare. ÃŽn spatele usilor închise sunt la fel de abuzatori pentru victimele lor.
Cum pot gestiona relația cu un narcisist?

Relațiile cu persoane narcisiste sunt printre cele mai dificil de gestionat, discutând aici despre persoane care nu văd altceva în afară de ele și propriile nevoi. Pentru persoana care suferă de această afecțiune viața este un teren competitiv în care ea trebuie să câștige. Pentru persoanele din jur însă, viața poate fi un adevărat calvar.Pe termen lung, persoanele din jurul narcișistilor pot acuza anxietate, atacuri de panică, depresie, stimă de sine scăzută, pierderea identității etc Ca să te poți proteja poți urma pașii propuși de noi:

  • Informeză-te – educă-te pentru a te putea proteja. Odată ce înÈ›elegi cum funcÈ›ionează persoanele cu astfel de comportamente îți va fi mai uÈ™or să îi identifici È™i să îți creezi mecanisme de apărare
  • Impune limite – o caracteristică importantă a narcisiÈ™tilor este capacitatea lor foarte redusă de a accepta limite din partea celor din jur. Dacă limitele tale îl constrâng pe narcisist să nu își mai satisfacă o nevoie va reacÈ›iona cu furie sau cu agresivitate. Este important să înveÈ›i să impui È™i să îți susÈ›ii limitele. Atunci când ceva nu este potrivit pentru tine spune “NU” cât se poate de clar È™i concis. Ai grijă să menÈ›ii acest răspuns È™i să nu îl schimbi la prima încercare de manipulare din partea narcisistului. Nu vei face decât să îi hrăneÈ™ti ideea ca limitele de fapt nu există.
  • ConstruieÈ™te-È›i un grup de suport – fie că ne referim la familie sau prieteni, caută să te înconjori de oameni care îți recunosc valoarea È™i care te văd pe tine cu nevoile È™i dorinÈ›ele tale. Grupul de suport poate fi un reminder constant a ceea ce eÈ™ti cu adevărat È™i te poate ajuta să treci peste momentele grele din relaÈ›ie
  • Află cine eÈ™ti – fie cu ajutorul unui proces psihoterapeutic sau prin studiu È™i introspecÈ›ii, caută să te descoperi È™i să îți exprimi calitățile È™i nevoile. O persoană care își cunoaÈ™te atât calitățile cât È™i defectele este mai greu de clintit când vine vorba de stima de sine. O stima de sine sănătoasă va funcÈ›iona ca un barometru care te va atenÈ›iona atunci când lucrurile sunt împotriva ta.
  • Caută un specialist care înÈ›elege abuzul emoÈ›ional provocat de narcisiÈ™ti – caută să discuÈ›i cu un specialist din domeniul sănătății mintale care înÈ›elege comportamentele narcisiste È™i consecinÈ›ele lor pentru victime. 
Citeste si:

Citeste si