Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat oficial în Europa. Cum funcționează vaccinul și care sunt cele mai frecvente reacții adverse
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis să aprobe utilizarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca, după ce, spun oficialii, rezultatele combinate din 4 studii clinice din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Astfel, un nou ser extrem de eficient în prevenirea cazurilor severe și al deceselor provocate de noul coronavirus va fi disponibil pentru populație.
Potrivit EMA, și persoanele de peste 65 de ani sunt protejate de acest vaccin în aceeași măsură cu persoanele mai tinere, chiar dacă au existat suspiciuni cu privire la eficiența vaccinului pentru această categorie de vârstă.
Potrivit prospectului, vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și Oxford funcționează pe baza unei versiuni modificate a unui virus comun al răcelii la cimpanzei (adenovirsul).
Vaccinul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca-Oxford, numit inițial ChAdOx1 și redenumit ulterior AZD1222, folosește o versiune atenuată/modificată a unui virus comun al răcelii la cimpanzei (adenovirus). Acest adenovirus este folosit ca vector viral pentru sinteza glicoproteinei Spike a virusului SARS-CoV-2. Astfel, serul stimulează sistemul imunitar, care produce anticorpi care atacă virisul SARS-CoV-2 când încearcă să pătrundă în organism.
Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente reacții adverse sunt sensibilitatea sau durerea la locul injectării, dureri de cap și musculare, stare generală proastă, febră și greață. Acestea pot apărea și la 2-3 zile după prima doză.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: