Somnul de după-amiază: când poate fi un semn că suferi de boli neurodegenerative
Un pui de somn după-amiaza menține creierul tânăr și funcțiile cognitive sănătoase. Dovezile sugerează că somnul de după-amiază este excelent pentru îmbunătățirea stării de spirit, a energiei și a productivității. În același timp, reduce anxietatea și tensiunea fizică și mentală.
Durata somnului de după-amiază este crucială
Efectele somnului depind de durata acestuia: dacă este mai puțin de o jumătate de oră, poate ajuta creierul. Peste o oră devine aproape întotdeauna contraproductiv și poate fi un semn de boli neurodegenerative, precum Alzheimer.
Potrivit cercetărilor, așa-numitul „somn de putere / power nap” pare a fi capabil să „curețe” memoria pe termen scurt pentru a face loc memorării de noi informații, reușind astfel să îmbunătățească capacitatea de învățare. Somnul scurt ar fi, de asemenea, capabil să stimuleze funcțiile cognitive și de memorie, menținându-le intacte pentru mai mult timp pe măsură ce îmbătrânim.
Dormi prea mult după-amiază?
Dacă somnul durează mai mult de o oră, poate fi uneori un semn timpuriu al unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer, dar mai ales pare să fie asociat cu un risc crescut de boli metabolice și se poate dovedi contraproductiv în cazul unor tulburări de somn.
Cât ar trebui să dureze somnul de după-amiază pentru a nu ne îngrășa
Numeroase studii au arătat cum somnul obișnuit mai mult de o oră după-amiaza este asociat, de exemplu, cu un risc crescut de obezitate și diabet, dar și cu o creștere a markerilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă sau troponina: ațipitul prea lung „perturbă” echilibrul metabolic.
Foto Imago